Κόσμος|20.10.2022 17:11

Βρετανία: Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την παραίτηση Τρας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις - τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και εκτός- στο άκουσμα της παραίτησης της βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας από την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές που γράφουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Εκλογές τώρα!».

Προκήρυξή εκλογών ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία έκανε λόγο για εσωκομματικά συμφέροντα τα οποία πληρώνουν οι απλοί πολίτες.

Μακρόν: «Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε.

Ευχαριστήριο μήνυμα για την στάση της στο ουκρανικό από τον Μπάιντεν

Ειδικότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαριστεί την απερχόμενη βρετανίδα πρωθυπουργό και χαιρετίζει τη στάση της ιδιαίτερα στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε χαρακτηριστικά πως «ευχαριστώ της πρωθυπουργό Λιζ Τρας για την συνεργασία σε μία σειρά ζητημάτων συμπεριλαμβανομένης και της στάσης της απέναντι στον πόλεμος της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας».

«Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την επίσημη παραίτηση της Λιζ Τρας.

Χαιρετίζει η Μόσχα την αποχώρησή της - Την καταστροφική αγραμματοσύνη της σχολίασε η Ζαχάροβα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε σήμερα την αποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, λέγοντας ότι ήταν μια ντροπή για μια ηγέτιδα που θα μείνει στην ιστορία για την «καταστροφική αγραμματοσύνη» της.

«Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο ισχυρισμός περί αναλφαβητισμού φαίνεται να αναφέρεται στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η Τρας στη Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σε μια συνάντηση με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φάνηκε να μπερδεύει δύο περιοχές της Ρωσίας με την Ουκρανία, προκαλώντας τον χλευασμό του Ρώσου διπλωμάτη και σε όλα τα talk shows της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τόριςειδήσεις τώραΒρετανίαΛιζ Τρας