Κόσμος|20.10.2022 18:42

Λαμπερά ψάρια, σκοτεινοί μέθοδοι: Το παγκόσμιο εμπόριο ενυδρείων που καταστρέφει τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα του πλανήτη μας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Αφού βουτήξει στη ζεστή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Μπαλί της Ινδονησίας, ο Μάντ Παρτιάνα αιωρείται πάνω από ένα στρώμα κοραλλιών, κρατώντας την αναπνοή του και ανιχνεύοντας για λάμψεις χρώματος και κίνησης. Ώρες αργότερα, εξαντλημένος, επιστρέφει σε μια βραχώδη παραλία, ρυμουλκώντας πλαστικές σακούλες γεμάτες με το εξαίσιο θήραμά του: τροπικά ψάρια όλων των αποχρώσεων και σχημάτων.

Εκατομμύρια ψάρια αλιεύονται κάθε χρόνο στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες για να γεμίσουν με ολοένα και πιο περίτεχνα ενυδρεία σε σαλόνια, αίθουσες αναμονής και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα οικοσυστήματα αυτά που υποβαθμίζονται από τη μεγάλη ζήτηση.

Ένα επικίνδυνο ταξίδι

Αλλά το μακρύ ταξίδι μέχρι το ενυδρείο είναι επικίνδυνο για τα ψάρια. Ορισμένα αιχμαλωτίζονται με τη χρήση κυανίου για να αναισθητοποιηθούν. Πολλά πεθαίνουν στη διαδρομή.

Και ακόμη και όταν συλλαμβάνονται προσεκτικά, από ανθρώπους, οι ειδικοί λένε ότι η παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα ψάρια συμβάλλει στην υποβάθμιση των ευαίσθητων κοραλλιογενών οικοσυστημάτων, ιδίως σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Έχουν γίνει προσπάθειες για τη μείωση ορισμένων από τις πιο καταστροφικές πρακτικές, όπως η αλιεία με κυάνιο. Όμως το εμπόριο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρυθμιστεί και να παρακολουθηθεί, καθώς εκτείνεται από μικρής κλίμακας ψαράδες σε τροπικά παραθαλάσσια χωριά μέσω τοπικών μεσαζόντων, αποθηκών εξαγωγής, διεθνών εμπορικών κόμβων και τελικά σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και αλλού.

«Οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια τους και δεν ξέρουν πώς συλλέγονται»  δήλωσε ο Άντριου Ράιν καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρότζερ Γουίλιαμς.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ψάριαειδήσεις τώραενυδρείοΙνδονησία