Κόσμος|21.02.2019 11:25

Brexit: Γεμίζει βουλευτές η ομάδα των «Ανεξάρτητων» στη Βρετανία

Newsroom

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι παραιτήσεις βουλευτών από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία. Οι παραιτηθέντες αναμένεται να ενταχθούν στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που δημιουργήθηκε υπό τον τίτλο «Ανεξάρτητοι» με αφορμή την πιθανότητα στις 29 Μαρτίου η χώρα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Ετσι, πριν καλά καλά προλάβουν οι Συντηρητικοί να πανηγυρίσουν τις παραιτήσεις των επτά Εργατικών βουλευτών και την ίδρυση των Ανεξάρτητων, τρεις βουλευτίνες των Τόρις, η Αννα Σούμπρι, η Σάρα Γουόλαστον και η Χάιντι Αλεν, με επιστολή τους και συνέντευξη Τύπου γνωστοποίησαν στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την απόφασή τους να προσχωρήσουν στον νέο φορέα. Και οι τρεις είναι γνωστές για τη στάση τους υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα, στην επιστολή τους κατηγορούσαν την ηγεσία των Συντηρητικών και την κυβέρνηση για τους «καταστροφικούς χειρισμούς» τους στο θέμα του Brexit. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές υποστήριξαν ότι «οι οπαδοί του σκληρού Brexit έχουν πάρει τον έλεγχο στους Συντηρητικούς και η όποια προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κόμματος έχει καταστραφεί». Οι μετακινήσεις στον νέο φορέα αφήνουν την κυβέρνηση συνεργασίας Συντηρητικών - Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) με μόλις οκτώ έδρες πάνω από το όριο για την πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι φήμες ότι επίκεινται και άλλες αποχωρήσεις από τους Τόρις οργιάζουν, παρά την προσπάθεια της Τερέζα Μέι να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του κόμματος και της κυβέρνησής της. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι, που υποστηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, το όνομα του οποίου ακουγόταν για πιθανή παραίτηση, απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση, όπως επίσης έκανε ο Σαμ Γκάιμα, ο Νικ Μπόουλς και η Αντουανέτ Σάντμπαχ. Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι θλιμμένη» λόγω των παραιτήσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα της «πάντα θα προσφέρει τίμιες, μετριοπαθείς και πατριωτικές πολιτικές».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με βρετανικά μέσα που επικαλούνται πηγές από το στρατόπεδο των Συντηρητικών, γίνονται εισηγήσεις να υπάρξει κίνηση ώστε να πραγματοποιηθούν εκλογές στις περιφέρειες τις οποίες εκπροσωπούν οι βουλευτές. Σύμφωνα, όμως, με εκπρόσωπο της Μέι, δεν θα προχωρήσει μια τέτοια κίνηση, γιατί η ηγεσία ευελπιστεί ότι η τριάδα θα επιστρέψει στο κόμμα. Εφτασαν τους 11 Χθες, όμως, δεν παραιτήθηκαν μόνο οι τρεις βουλευτές των Συντηρητικών, αλλά και μια βουλευτής των Εργατικών, η Τζόαν Ράιαν. Με την ένταξη της τελευταίας στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, ο αριθμός των βουλευτών του νέου σχήματος έφτασε τους 11.

Μάλιστα, χθες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί στα έδρανα της αντιπολίτευσης, επιτείνοντας το ήδη ψυχρό κλίμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ιδιαίτερα από την πλευρά των Συντηρητικών. Εκπρόσωπος των Εργατικών άσκησε σκληρή κριτική στους Ανεξάρτητους, τονίζοντας ότι «πρόκειται για έναν συνασπισμό του κατεστημένου ο οποίος βασίζεται σε αποτυχημένες και απορριπτέες πολιτικές του παρελθόντος»

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

BrexitΕργατικοίΤερέζα ΜέιΤόρις