Κόσμος|22.10.2022 22:30

Συναγερμός στο Λας Βέγκας: Νεκρός έφηβος από αμοιβάδα που «ροκανίζει» τον εγκέφαλο – Πού κόλλησε

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο εφήβου στο Λας Βέγκας, μετά από μόλυνση από σπάνια αμοιβάδα που «ροκανίζει» τον εγκέφαλο.

Ο νεαρός υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, προκειμένου οι γιατροί να καταλήξουν στη διάγνωσή τους, η οποία ήταν ότι μολύνθηκε από την Naegleria fowleri, την αμοιβάδα που προσβάλλει τον εγκέφαλο, και προκαλεί την πρωτογενή αμoιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (Primary Amebic Meningoencephalitis). Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, Μπράιν Λάμπους, «πρόκειται για μια πολύ, πολύ σπάνια ασθένεια».

Πού κόλλησε τον θανατηφόρο μικροοργανισμό

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εν λόγω λοίμωξη προκαλεί τον θάνατο. Ο μικροοργανισμός προσβάλει οργανισμούς οι οποίοι έρχονται σε επαφή με μολυσμένο νερό. Εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μύτη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο έφηβος κολύμπησε σε ζεστά νερά στη λίμνη Μιντ.

Από το 1962, πάντως, τα CDC έχουν καταγράψει μόλις 154 περιπτώσεις μόλυνσης και θανάτου από αμοιβάδα στις ΗΠΑ. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις σημειώθηκαν στο Τέξας και τη Φλόριντα. Στην πολιτεία της Νεβάδα, όπου υπάγεται το Λας Βέγκας, υπάρχει η καταγραφή μόλις ενός περιστατικού και αυτό είναι του άτυχου εφήβουπου έχασε τη ζωή του.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μόλυνσηΛας Βέγκαςλίμνηειδήσεις τώραθάνατοςαμοιβάδαέφηβος