Κόσμος|22.10.2022 16:04

Επίδειξη δύναμης σε ζωντανή μετάδοση; Εδραιώνει την παντοδυναμία του στο ΚΚ Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ – Μυστήριο πίσω από την απομάκρυνση του Χου Τζιντάο

Newsroom

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενίσχυσε την εξουσία του ως ηγέτη και ανέβασε τη θέση του στην ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), με σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την τελευταία ημέρα μιας σημαντικής πολιτικής συνάντησης.

Το Σάββατο, το συνέδριο του ΚΚΚ ενέκρινε τροποποιήσεις στο καταστατικό του, συμπεριλαμβανομένων των «Δύο Καθεστώτων» και των «Δύο Εγγυήσεων», με στόχο την κατοχύρωση του Σι ως πυρήνα του κόμματος και της πολιτικής του σκέψης ως βασικής ιδεολογίας του.

Ο κατάλογος των επαναδιορισθέντων αντιπροσώπων επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, θα αποσυρθεί από την πολιτική, μαζί με πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Αναλυτές δήλωσαν ότι ο αποκλεισμός τους ήταν ένα ισχυρό σημάδι ότι η επόμενη μόνιμη επιτροπή του πολιτικού γραφείου (PSC), που θα παρουσιαστεί την Κυριακή, θα κυριαρχείται από τους συμμάχους του Σι και η εξουσία του θα εδραιωθεί περαιτέρω.

Ο Σι, 69 ετών, άρχισε την τελική του ομιλία γύρω στο μεσημέρι, καθώς οι αξιωματούχοι του κόμματος ανακοίνωσαν την επιβεβαίωση των τροποποιήσεων, οι οποίες σχεδόν επιβεβαίωσαν ότι ο Σι θα παραμείνει στην εξουσία για άλλη μια θητεία.

Αναμένεται ευρέως να επιβεβαιωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο ως γενικός γραμματέας του κόμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για να κερδίσει μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Κίνας που θα σπάσει τον κανόνα.

Χιλιάδες αντιπρόσωποι του ΚΚΚ, που δήθεν εκπροσωπούν τα δεκάδες εκατομμύρια μέλη του κόμματος, συναντώνται στο Πεκίνο. Ο σκοπός είναι σε μεγάλο βαθμό να σφραγίσουν ανακατατάξεις σε ανώτερες θέσεις του κόμματος και συνταγματικές αλλαγές που πιθανόν να έχουν αποφασιστεί πολύ πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Η συνάντηση είναι εξαιρετικά χορογραφημένη και ως επί το πλείστον κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο, λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Σι, ο πρώην ηγέτης Χου Τζιντάο φυγαδεύτηκε από την αίθουσα χωρίς εξηγήσεις.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, ο οποίος καθόταν εξ ευωνύμων του Σι Τζινπίνγκ, κλήθηκε ξαφνικά από δύο υπαλλήλους να σηκωθεί από τη θέση του. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας πρόλαβε να πει μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, και άγγιξε στον ώμο του Κινέζου προέδρου προτού οδηγηθεί συνοδευόμενος στην έξοδο.

Εδραιώνεται στην εξουσία

Από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2012, ο Σι έχει εδραιώσει περαιτέρω την ατομική του εξουσία, μεταξύ άλλων πρωτοστατώντας στην κατάργηση των ορίων θητείας το 2018. Πριν από αυτές τις αλλαγές, ο Σι θα αποχωρούσε από την ηγεσία αυτή την εβδομάδα, αλλά αντ' αυτού έχει τη δυνατότητα να είναι ηγέτης για μια ζωή.

Οι αναλυτές παρακολουθούν έντονα τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου, για να δουν αν ο Σι θα λάβει και επίσημα τον τίτλο του Λαϊκού Ηγέτη, έναν τίτλο τιμής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί επίσημα από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ. Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι ο ρόλος του προέδρου του κόμματος θα μπορούσε να επανέλθει.

Ο καθηγητής Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας Soas, δήλωσε ότι η απόκτηση του τίτλου του Λαϊκού Ηγέτη θα έβαζε τον Xi «σε μια διαφορετική κατηγορία». «Είναι ο ανώτατος ηγέτης της Κίνας λόγω του ότι είναι ο ηγέτης του ΚΚΚ, είτε το αξίωμα αυτό ονομάζεται γενικός γραμματέας είτε πρόεδρος», δήλωσε ο Tsang.

«Αλλά ... ο Λαϊκός Ηγέτης δεν μπορεί να έχει όριο θητείας και η απομάκρυνση από μια τέτοια θέση είναι "αντιλαϊκή". Η απόδοση του τίτλου στον Σι θα σηματοδοτούσε ότι ο Σι είναι "ανέγγιχτος"», πρόσθεσε ο Τσανγκ, «και στην πραγματικότητα θα πρέπει να τιμάται και να αντιμετωπίζεται ως ημίθεος». «Θα [τον] ανύψωνε τουλάχιστον σε μια θέση συγκρίσιμη με τον Μάο, ως τον Μεγάλο Πηδαλιούχο».

Το Σάββατο, οι αντιπρόσωποι ψήφισαν επίσης να επικυρώσουν την "έκθεση εργασίας" του Σι που παραδόθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου την περασμένη Κυριακή, η οποία περνούσε αξιολόγηση της προηγούμενης θητείας και περιέγραφε την κατεύθυνση της νέας.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣι ΤζινπίνγκΚίνα