Κόσμος|22.10.2022 16:19

Δραματικές ώρες στη Χερσώνα: Οι Ρώσοι καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη – Ετοιμάζονται για αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Newsroom

Οι ρωσικές αρχές κατοχής στην ουκρανική πόλη της Χερσώνας κάλεσαν σήμερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την ουκρανική πόλη, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολεμικής κατάστασης. Χιλιάδες αμάχων εγκαταλείπουν εδώ και ημέρες την πόλη διασχίζοντας τον ποταμό Ντνίπρο, μετά από πληροφορίες για μία επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη της πόλης, ενώ το σημερινό μήνυμα διαδόθηκε κατεπειγόντως.

«Όλοι οι άμαχοι της Χερσώνας πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram. «Οι πολίτες της Χερσώνας και το προσωπικό όλων των τμημάτων και των υπουργείων της δημόσιας διοίκησης πρέπει σήμερα να περάσουν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Ντνίπρο».

Φόβοι για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία έχει μείνει με τις μισές ενεργειακές τις υποδομές και κινδυνεύει με γενικό μπλακ αουτ με το Κίεβο να βρίσκεται ήδη σε συσκότιση.

Αργά την Πέμπτη ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε νάρκες σε φράγμα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή, που αποτελεί απειλή για ένα μακρύ δίκτυο καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

«Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα αδρανή και το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka έχουν ναρκοθετηθεί από Ρώσους τρομοκράτες», είπε συγκεκριμένα.

«Εάν το φράγμα καταστραφεί ... το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλά θα εξαφανιστεί» και αυτό θα ήταν «μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης σύμφωνα με τον Guardian.

«Οι ενεργειακές υποδομές δεν μπορούν να αποτελούν στόχο επιθέσεων»

Για το σενάριο ανατίναξης του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Χερσώνα, μίλησε ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής επιτροπής ενέργειας στην απεσταλμένη του OPEN, Αδαμαντία Λιόλιου.

«Υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το καταλάβουμε. Από την πλευρά μας πρέπει να επιβλέπουμε την κατάσταση. Καταλαβαίνουμε ότι ενεργειακές υποδομές όπως είναι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβσκαγια δεν μπορούν να αποτελούν στόχο επιθέσεων» δήλωσε ο Άντρι Γέρους.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσία