Κόσμος|21.02.2019 13:16

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Το Αιγαίο είναι στρατηγικός μας στόχος

Newsroom

Λάβρος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά του Ευρωκοινοβουλίου μία ημέρα μετά την έκθεση που ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και νέες σκληρές δηλώσεις για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Αϊδίνιο της Τουρκίας, επέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις (ΡΚΚ), εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία ότι οι ευρω-εκλογές θα δημιουργήσουν μια πιο αρνητική εικόνα για την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, για πρώτη φορά ανέφερε ότι το Αιγαίο αποτελεί για την Τουρκία στρατηγικός στόχος, αλλά και εθνική υπόθεση.

 

«Το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τ/κ λαού και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στις γεωτρήσεις σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη ρητορική του λέγοντας ότι «στη Μεσόγειο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία», ενώ προανήγγειλε ότι «τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο με δύο πλοία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία απέκτησε καινούριο γεωτρύπανο και μετά τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός Χαϋρεντίν Πασά, θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου. Πρώτα ο  «Πορθητής» που βρίσκεται ήδη εκεί, θα προβεί σε γεώτρηση στην περιοχή της Αλάνιας, ανοιχτά της Αττάλειας.

«Και μόλις τελειώσει από εκεί θα πάει στην Κύπρο», είπε ο Τούρκος υπουργός, που επανέλαβε ότι και το νέο γεωτρύπανο όπου να ‘ναι έρχεται. «Θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα αλλά το στέλνουμε κι εκείνο εκεί. Ας το καταλάβουν όσοι έρχονται από μακριά και οι εταιρείες τους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς. Στη Μεσόγειο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤουρκίαΑιγαίοΜεβλούτ Τσαβούσογλου