Κόσμος|22.10.2022 23:00

Το come back του Τζόνσον μετά το «Hasta la vista baby»: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στη Βρετανία

Newsroom

Έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποχαιρέτησε το βρετανικό κοινοβούλιο, αναφωνώντας «Hasta la vista baby» αλλά φαίνεται ότι είναι έτοιμος για το πολιτικό του come back.

Ο Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία από τις διακοπές του στην Καραϊβική, προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Τόριδων  και την πρωθυπουργία.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι έχει συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειάζεται για να μπει στην κούρσα, αλλά οι αντίπαλοί του αμφιβάλλουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Την ίδια ώρα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνάψει κάποια μορφής συμφωνία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ώστε να μη θέσουν υποψηφιότητα και οι δύο

«Ο Ρίσι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αποδεκτός από το ευρύ κοινό και να επαναφέρει την τάξη και τη σύνεση στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάιμον Χαρτ, βουλευτής των Τόρις.

Προς το παρόν η μόνη υποψηφιότητα που έχει επισημοποιηθεί είναι αυτή της πρώην υπουργού Άμυνας Πένι Μόρνταντ, η οποία μάλιστα δημοσίευσε ήδη το προεκλογικό σποτ της.

Στο σποτ η  Μόρνταντ μιλά για την προσωπική της διαδρομή και εμφανίζεται ως υποψήφια ηγέτης που καταλαβαίνει τους προβληματισμούς των πολιτών.

«Όταν μας έλειπαν τα χρήματα, δούλευα σε εργοστάσια και παμπ. Ξέρω τι σημαίνει κόστος ζωής και πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι. Η κοινότητά μου με βοηθούσε πάντα. Και ήταν φυσικό να θέλω να τη βοηθήσω κι εγώ» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Τι ορίζουν οι κανόνες για τη διαδοχή 

Οι κανόνες του κόμματος για τον διαγωνισμό ηγεσίας ορίζουν ότι όλοι οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα για να παραμείνουν στην κούρσα. Εάν τρεις υποψήφιοι συγκεντρώσουν 100 υποστηρικτές, θα διεξαχθεί ψηφοφορία από τους βουλευτές, με τους δύο νικητές να προτείνονται στα μέλη του κόμματος.

Αν τελικά κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη ο νέος ηγέτης θα επιλεγεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜπόρις ΤζόνσονΒρετανίαΡίσι Σούνακ