Κόσμος|23.10.2022 08:25

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία - Δέσμευση για «σύγχρονο σοσιαλιστικό έθνος», στόχος η προσάρτηση της Ταϊβάν

Newsroom

Την τρίτη του θητεία στην ηγεσία του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και επομένως στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από μια εβδομαδιαία πολιτική συνάντηση στην οποία νίκησε τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό του κόμματος και παράλληλα ενίσχυσε την πολιτική του δύναμη.

Ο Σι και τα έξι μέλη της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο θεωρείται το πολιτικό όργανο που λαμβάνει τις σημαντικότερες αποφάσεις για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ανέβηκαν μίλησαν στην σκηνή που στήθηκε στο 20ό συνέδριο του κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα αυτή την περίοδο.

Ο πρόεδρος Σι προειδοποίησε και πάλι για «τρικυμισμένα νερά» και «επικίνδυνες» καταιγίδες στις μελλοντικές συναλλαγές της Κίνας με τον κόσμο. Είπε όμως ότι η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να «ανοίγει» και ότι η παγκόσμια ανάπτυξη και η κινεζική ανάπτυξη χρειάζονται η μία την άλλη.

Η Κίνα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο περίπου χρόνο, με σημαντικές επιβραδύνσεις στην ανάπτυξη. Αλλά ο πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει το διπλό θαύμα της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας, και ότι αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία δεν θα αλλάξουν - υποδηλώνοντας ότι ο σφιχτός έλεγχος που ασκεί στις ζωές και τις ελευθερίες του λαού θα παραμείνει.

Εξήρε τις επιτυχίες του ΚΚΚ στην ενίσχυση της ευημερίας του κινεζικού λαού και επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε ένα «σύγχρονο σοσιαλιστικό έθνος». Δεσμεύτηκε και πάλι να επιτύχει την «αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», στόχος που απαιτεί την προσάρτηση της Ταϊβάν.

Πριν αποχωρήσει από τη σκηνή, κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου να επισκεφθούν την Κίνα, λέγοντας ότι «καλωσορίζει αμερόληπτες και αληθινές ιστορίες για την Κίνα», αλλά δεν δέχτηκε καμία ερώτηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σι ΤζινπίνγκΚίναπρόεδροςειδήσεις τώρα