Κόσμος|25.10.2022 14:11

Ρίσι Σούνακ: Έγινε επίσημα πρωθυπουργός - «Θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις αλλά θα διορθώσουμε τα λάθη»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι με κάθε επισημότητα ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνηση που έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο νωρίτερα την Τρίτη και έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αρχικά υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει μία βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας όσων άφησε πίσω του ο κορονοϊός και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει καταστρέψει τις παγκόσμιες αγορές. Τόνισε ότι η Λιζ Τρας είχε δίκιο που επιχείρησε να φέρει ανάπτυξη και ανέφερε ότι «θαυμάζει την επιτυχία της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι έγιναν λάθη και ότι ο ίδιο εξελέγη ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός για να διορθώσει αυτά τα λάθη.

Ο Σουνάκ υπογράμμισε ότι θα έρθουν «δύσκολες αποφάσεις» επειδή δεν θέλει να αφήσει την επόμενη γενιά να διευθετήσει το πρόβλημα του χρέους της Βρετανίας και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με συμπόνια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, με ένα χρέος που θα πρέπει να διευθετήσουμε και το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι. Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα εργάζομαι καθημερινά για να φέρνω αποτελέσματα για εσάς. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο», σημείωσε ο Σούνακ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν πτοείται» από την πρόκληση και ότι θα κυβερνήσει σύμφωνα με τις «καλύτερες παραδόσεις του κόμματό». Παράλληλα απέτισε φόρτο τιμής στον Μπόρις Τζόνσον για «τα απίστευτα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός». «Η εντολή που κέρδισε το κόμμα το 2019 δεν ανήκει σε κανένα άτομο» είπε αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τον ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.

Οι υποσχέσεις του

Ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει «ισχυρότερο ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστερους δρόμους, έλεγχο των συνόρων, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και οικοδόμηση μιας οικονομίας που αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit, όπου οι επιχειρήσεις επενδύουν, καινοτομούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

«Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή. Μετά τα δισεκατομμύρια λίρες που μας κόστισε η καταπολέμηση του Κόβιντ, μετά από όλη την αναστάτωση που προκάλεσε εν μέσω ενός τρομερού πολέμου που πρέπει να δούμε με επιτυχία να ολοκληρώνεται, αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Και καταλαβαίνω επίσης, ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πτοούμαι. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που αποδέχθηκα και ελπίζω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του. Αλλά όταν σου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσεις, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τη στιγμή, παρά μόνο την προθυμία σου», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στέκομαι λοιπόν εδώ μπροστά σας έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα μας στο μέλλον. Να βάλω τις ανάγκες σας πάνω από την πολιτική, να απλώσω το χέρι και να οικοδομήσω μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει τις καλύτερες παραδόσεις του κόμματός μου. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών που έχουν κάνει τόσοι πολλοί και θα γεμίσουμε το αύριο και κάθε επόμενη μέρα με ελπίδα. Σας ευχαριστώ».

Ηνωμένο ΒασίλειοΒρετανίαΡίσι ΣούνακΛιζ Τραςειδήσεις τώρα