Κόσμος|28.10.2022 17:51

Γιασίν Εκρέμ Σερίμ: Ποιος ο νέος Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών με μηδαμινή εμπειρία, αλλά βαρύ επίθετο - Οι «πλάτες» του πατέρα του στον Ερντογάν και η Halkbank

Μαρία Ζαχαράκη

Στις αρχές Οκτωβρίου ένα προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ξήλωνε» τη δεύτερη βαθμίδα διοίκησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταθέτοντας τους 3 υφυπουργούς στο εξωτερικό.

Ο Σεντάτ Ονάλ, ο Τούρκος επικεφαλής των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, διορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (αντικαθιστώντας τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, γνωστό από τις επιστολές για την Ελλάδα), ο Φαρούκ Καϊμακτσί διορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ στις Βρυξέλλες και ο πολιτικά διορισμένος Υφυπέξ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν διορίστηκε πρέσβης στο Ζάγκρεμπ.

«Οι σαρωτικές αλλαγές στην κεντρική ανώτατη διοίκηση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών άνοιξε την πόρτα για πολιτικούς διορισμούς τόσο στις ξένες αποστολές όσο και στο κέντρο», όπως σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν. Με άλλα λόγια να ξεπληρωθούν κάποια «χρέη» που όφειλε το κόμμα σε μεγάλες οικογένειες παραγόντων.

Ένα τέτοιο «χρέος» που έφτασε η ώρα να αποπληρωθεί θεωρείται και ο διορισμός στη θέση κάτω από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου του νεαρού Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, ενός ονόματος που προκάλεσε αρνητική έκπληξη για το σύνολο του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας.

Ο μόλις 36 χρονών Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, ο οποίος δεν είναι καν διπλωμάτης, ούτε έχει εμπειρία πολιτικού πόστου, φέρει ωστόσο ένα επίθετο, που αν και ολίγον… «σκιώδες», έχει συνεισφέρει αρκετά και στο ΑΚΡ αλλά και στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Ο πατέρας του νέου Υφυπέξ της Τουρκίας, ο Μακσούτ Σερίμ ήταν υπεύθυνος για τα μυστικά κονδύλια κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ιανουάριο του 2016, διορίστηκε επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας και από το 2017 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Halkbank, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών δικαστικών αρχών για την παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν.

Ο Μακσούτ Σερίμ προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τις σχέσεις του, όταν πριν χρόνια τον επισκέφτηκε ο Φερχάτ Αϊντογάν, γνωστός ως πνευματικό παιδί του Τούρκου αρχιμαφιόζου Αλαατίν Τσακιτζί. Ο Αϊντογάν απένειμε τότε τιμητική πλακέτα στον Μακσούτ Σερίμ.

Άλλες τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν όμως κι ένα άλλο παράπτωμα του πατέρα του νέου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Μακσούτ Σερίμ, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην τράπεζα Vak?fbank, είχε καταδικαστεί επίσης σε δύο χρόνια φυλάκιση για πλαστογραφία, καθώς είχε εκδώσει πλαστό δίπλωμα για τον εαυτό του.

Ο ίδιος ο 36χρονος Γιασίν Εκρέμ Σερίν σπούδασε και αποφοίτησε (με χαμηλές βαθμολογίες, όπως λέγεται) από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας στα Κατεχόμενα, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Westminster στην Αγγλία.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για 2 χρόνια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι επίσης ο γαμπρός της πρώην βουλευτή του AKP στην Τραπεζούντα, Σαφιγέ Σεϊμένογλου, και στο γάμο του το 2014 κουμπάρος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο

Η οικογένεια έχει μια κατασκευαστική εταιρεία, τη Serim Company, που δραστηριοποιείται στα Κατεχόμενα. Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ακίνητα μεταξύ 2003 και 2010, ενώ έχτισε τους κοιτώνες και τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Κερύνεια, όπου και σπούδασε ο νέος υφΥΠΕΞ της Τουρκίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώρατουρκικό υπουργείο ΕξωτερικώνΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν