Κόσμος|28.10.2022 21:38

Ο Ερντογάν αποκάλυψε το «προεκλογικό μανιφέστο» του: Ο «Αιώνας της Τουρκίας» και η νέα επίθεση στους «ιμπεριαλιστές»

Μαρία Ζαχαράκη

«Το προεκλογικό του μανιφέστο» ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σχεδόν δίωρη ομιλία του σε ανοιχτή κομματική εκδήλωση σήμερα στην Άγκυρα, με αφορμή την αυριανή εθνική επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του έκανε έναν απολογισμό των 20 χρόνων διακυβέρνησης AKP και σχέδια - υποσχέσεις για το μέλλον.

Έμμεσες αναφορές στις ΗΠΑ και την Ελλάδα

«Ο Αιώνας της Τουρκίας», όπως βάφτισε το μελλοντικό του όραμα για τη χώρα, ξεκινά το 2022 κατά τον Τούρκο πρόεδρο είναι μια μάχη κατά των ιμπεριαλιστών, όπως και έναν αιώνα πριν.

«Θα ήθελα να χαιρετήσω τους πρωτοπόρους των αναγεννημένων από τις στάχτες» είπε στην αρχή της ομιλίας του και στη συνέχεια πέρασε στην επίθεση «κατά των ιμπεριαλιστών και των εργαλείων τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεν κατονόμασε καμία χώρα, αλλά αλληγορικά αποκαλεί τελευταία ιμπεριαλιστές και πιόνια την ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Αναφορά και στην Αγία Σοφία

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί ήταν από τα πρώτα «επιτεύγματα» που ανέφερε στην ομιλία του για να απευθυνθεί στο θρησκευτικό συναίσθημα κυρίως και να ξεσηκώσει τον κόσμο με κάτι που τον αγγίζει. «Ακόμη και το γεγονός ότι ανοίξαμε ξανά την Αγία Σοφία, που ήταν μόνο όνειρο για γενιές, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Fatih, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το επόμενο επίτευγμα που ανέφερε ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η αμυντική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια. «Έχουμε γίνει μια χώρα που την ακολουθούν, δεν την ακολουθούν» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε αναθεώρηση Συντάγματος και υποσχέθηκε σχεδόν ευημερία, απασχόληση και επενδύσεις, δικαιοσύνη και ελευθερίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα