Κόσμος|31.10.2022 21:12

Τουρκία: Γιατί η διακοπή των συνομιλιών με την Αίγυπτο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η διακοπή των συνομιλιών της Αιγύπτου με την Τουρκία έπεσε λίγο σαν κεραυνός εν αιθρία στην Άγκυρα κι αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία με πρώτους τον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, έλεγαν το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες τους ότι είναι στα σκαριά εξομάλυνση σχέσεων και με την Αίγυπτο, την οποία θεωρούν μάλιστα χώρα-κλειδί για μία λύση στο ενεργειακό της Μεσογείου.

Επομένως, γίνεται κατανοητό γιατί η δήλωση από τον Σάμεχ Σούκρι, που μάλιστα έγινε και με τρόπο πολύ ηχηρό, καθώς βγήκε και το ανακοίνωσε κατ’ ουσίαν θέτοντας περίτρανα την Τουρκία εκτός επαφών της Αιγύπτου, ήταν κάτι αρκετά βαρύ για την Άγκυρα.

Όπως ακούστηκε δε στη συνέχεια, η Τουρκία είχε προσπαθήσει να λειάνει κάπως το θέμα με τη σύλληψη 34 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αποτελεί το κόκκινο πανί για την Αίγυπτο. Κάτι τέτοιο ωστόσο διαψεύστηκε στην Άγκυρα.

Τα βλέμματα στη Λιβύη

Το θέμα αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι η Λιβύη, που έκανε την Αίγυπτο να προβεί σε μία τέτοια δήλωση. Κάποιοι στην Τουρκία υποστήριξαν ότι παρενέβη ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας στον Σούκρι και πως επηρέασε την Αίγυπτο μετά τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες.

Άλλοι πάλι αναφέρουν πως η αποκατάσταση της τουρκο-ισραηλινής ισορροπίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενόχλησε την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την Άγκυρα και μάλιστα από μια χώρα που είχε πολλές προσδοκίες να στρέψει τελείως το παιχνίδι υπέρ της στην ανατολική Μεσόγειο.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ