Κόσμος|01.11.2022 21:44

Ινδία: Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας - Ερευνώνται οι ευθύνες της εταιρείας που επέβλεπε την ανακαίνιση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν γύρω από την κατάρρευσή της κρεμαστής γέφυρας Morbi στην πολιτεία Gujarat της Ινδίας το απόγευμα της Κυριακής, με τους ελέγχους των αρχών να έχουν στραφεί στην εταιρεία που είχε αναλάβει την ανακαίνιση της. 

Περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα, όταν αυτή κατέρρευσε. Οι νεκροί ανέρχονται στους 135, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταί 30 παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. 

Ένα βίντεο 36 δευτερολέπτων δείχνει μια ομάδα ανδρών να ταρακουνά τη γέφυρα πριν αυτή καταρρεύσει, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως μάλλον έσπασε ένα καλώδιο.

Μετά την κατάρρευση επικράτησε χάος. Φωτογραφίες δείχνουν μέρος της γέφυρας να κρέμεται, ενώ το υπόλοιπο έχει βυθιστεί στο νερό, ανθρώπινα αντικείμενα σκορπισμένα και πλήθος συγκεντρωμένο στις όχθες του ποταμού. 

«Οι άνθρωποι κρέμονταν από τη γέφυρα μετά το ατύχημα, αλλά γλίστρησαν και έπεσαν στο ποτάμι» είπε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ, καθώς βοηθούσα στην επιχείρηση διάσωσης. Έφερα πολλά παιδιά στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο θυμωμένος είμαι και πόσο αβοήθητος αισθάνομαι» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Narendrasinh Jadeja, φίλος του οποίου έχασε επτά μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Τι γνωρίζουμε για τη γέφυρα Morbi 

Η κρεμαστή γέφυρα Morbi χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας γύρω στο 1900,. Έχει μήκος 230 μέτρα (755 πόδια) και πλάτος μόλις 1,25 μέτρα (4 πόδια).

Αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην παραποτάμια πόλη, της οποίας τα πλακόστρωτα δρομάκια συνιστούν   αρχιτεκτονική κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Η γέφυρα είχε κλείσε τον Απρίλιο για ανακαίνιση, με την εταιρεία Oreva να επιβλέπει τις εργασίες. Ο διευθυντής της, μάλιστα, δήλωνε στα εγκαίνια στις 26 Οκτωβρίου πως δεν θα χρειαστεί σημαντικές εργασίες για  οκτώ με δέκα χρόνια.

Εννέα συλλήψεις

Ο υπουργός Εσωτερικών Σανγκάβι ανακοίνωσε τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις ευθύνες πίσω από την τραγωδία. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Εννέα άτομα συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο διευθυντές, δύο υπάλληλοι εισιτηρίων, δύο εργολάβοι και τρεις φρουροί ασφαλείας.

Για την ώρα οι έρευνες έχουν στραφεί στην Oreva, που έχει έδρα στην Ahmedabad τη μεγαλύτερη πόλη του  Gujarat. 

Η Oreva αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή ρολογιών στη συνέχεια ανοίχτηκε στον τομέα των ηλεκτρονικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, στην οποία σημειώνεται πως αποτελεί τη «μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ρολογιών στον κόσμο» και «ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά σήματα στην Ινδία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκροίγέφυρακατάρρευσηΙνδίαειδήσεις τώρα