Κόσμος|02.11.2022 07:33

Ερντογάν… μαινόμενος κατά ΗΠΑ και Γερμανίας για τη στάση στήριξης της Ελλάδας: Γιατί διεθνοποιεί τα «παράπονά» της η Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Την ενόχλησή του εξέφρασε την Τρίτη στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, παρόλο που η αντίδραση άργησε λίγο. Διατυπώθηκε ωστόσο σε ανώτατο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος του είπε ότι «αναμένει από τη Γερμανία να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση της για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας». Ο Όλαφ Σολτς είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα κατά την οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι απαράδεκτο χώρες-σύμμαχοι να αμφισβητούν την εδαφική κυριαρχία άλλης χώρας.

Επικριτικά σχόλια του Τύπου κατά της Γερμανίας

Η Τουρκία εξέλαβε την κίνηση ως στήριξη προς την Ελλάδα, ενώ ο τουρκικός Τύπος είχε ξεσηκωθεί κατά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μετά τις ΗΠΑ, εξοπλίζει κι η Γερμανία την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Για το ίδιο πράγμα διαμαρτύρεται συνεχώς εδώ και καιρό η Άγκυρα και προς την Αμερική.

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λένε συνεχώς ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει την ισορροπία της. Τώρα η Άγκυρα έχει περάσει επομένως σε ένα άλλο επίπεδο, δηλαδή κάνει παράπονα ανοιχτά κι ευθέως, χωρίς διπλωματικά προσχήματα, σε όποιον θεωρεί ότι στηρίζει την Ελλάδα κι όχι την Τουρκία, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

Τουλάχιστον δεν έδειχνε πόσο πολύ ενοχλημένη είναι απέναντι σε τρίτους ή δεν έδινε τη σημασία που δίνει τώρα απέναντι σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Πλέον τρέχει κι εκείνη να διεθνοποιήσει τα ζητήματα με την Ελλάδα, κάτι για το οποίο στηλίτευε την Αθήνα ότι κάνει και δεν το έβρισκε πολιτικά ορθό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΌλαφ Σολτςελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΓερμανίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν