Κόσμος|05.11.2022 22:19

Το λιώσιμο των πάγων φέρνει στα πρόθυρα της εξαφάνισης του πιγκουίνους της Ανταρτικής

Newsroom

Ως απειλούμενο είδος αναγνωρίζονται πλέον οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι στις ΗΠΑ λόγω του λιώσιμου των πάγων.

Την Τετάρτη η υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ ανακοίνωσε οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα αναγνωρίζονται ως απειλούμενο είδος ανεξάρτητα  από τη χώρα προέλευσής τους.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι εξαρτώνται από τους πάγους για να φτιάξουν τις αποικίες αναπαραγωγής τους, για να αποφύγουν τα αρπακτικά και να βρουν τροφή. Την ίδια ώρα κάτι παραπάνω από το 60% των πάγων της Ανταρτικής έχουν λιώσει τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στη Μασαχουσέτη.

Η μείωση του πληθυσμού των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα έχει δυσμενείς συνέπειές και για άλλα είδη, όπως τις φώκιες και τις φάλαινες δολοφόνους που κυνηγούν πιγκουίνους.

«Ο χαρακτηρισμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων σε απειλούμενο είδος είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε στο CNN η Stephanie Jenouvrier, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

«Το μέλλον των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, όπως και πολλών άλλων ειδών, είναι αβέβαιο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους, που πρέπει να συνεργαστούν για να  μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Θα πρέπει να εμπνευστούμε από τους ίδιους τους πιγκουίνους  οι οποίοι μαζί καταφέρνουν και επιβιώνουν στο πιο σκηλρό περιβάλλον στη γη, για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο κλιματικό μέλλον».

Μείωση του πληθυσμού των πιγκουίνων έως 47% μέχρι το 2050

Υπάρχουν περίπου 61 αποικίες αναπαραγωγής αυτοκρατορικών πιγκουίνων κατά μήκος της ακτογραμμής της Ανταρκτικής, οι οποίες συνολικά αποτελούνται από 270.000 έως 280.000 ζευγάρια αναπαραγωγής (ή 625.000 έως 650.000 μεμονωμένους πιγκουίνους, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών), σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ. Ο πληθυσμός του πτηνού είναι σήμερα σταθερός, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι  θα μειωθεί κατά 26% έως 47% μέχρι το 2050.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι το ψηλότερο και βαρύτερο από τα 18 είδη πιγκουίνων που υπάρχουν στον κόσμο. Ζυγίζουν έως και 40 κιλά (88 λίβρες) και να έχουν ύψος 1,1 μέτρα (45 ίντσες). Ένα θηλυκό γεννάει ένα αυγό ανά αναπαραγωγική περίοδο και στη συνέχεια το παραδίδει στον αρσενικό σύντροφό της για επώαση, ενώ η ίδια αναζητά τροφή για περίπου δύο μήνες.

Μόλις το θηλυκό επιστρέψει, μοιράζεται τα γονικά καθήκοντα με τον σύντροφό της μέχρι να εγκαταλείψει την αποικία ο νεοσσός τους περίπου 150 ημέρες μετά τη γέννησή του. Στις 150 ήμερες είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του και να βγει σε ανοιχτά νερά για αναζήτηση τροφής. Αλλά πρώτα, ο πρέπει να αποβάλει τα πούπουλα και να αναπτύξει αδιάβροχα φτερά, τα οποία χρησιμοποιεί για να κολυμπήσει.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κλιματική κρίσηειδήσεις τώραπιγκουίνοιπάγοικλιματική αλλαγήΑνταρκτική