Κόσμος|22.02.2019 11:02

«Ανθεί» η κόκα παρά την καταδίκη Ελ Τσάπο

Newsroom

Μπορεί ο πιο διαβόητος εν ζωή βαρόνος του εµπορίου ναρκωτικών, ο Ελ Τσάπο Γκουζµάν, να βρίσκεται στη φυλακή, όµως, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία, ο πόλεµος κατά των ναρκωτικών που κήρυξαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες απέχει πολύ από το τέλος του.

Η σύλληψη και η καταδίκη του Ελ Τσάπο αποτελούν µια τεράστια νίκη για την Αµερική σε επίπεδο συµβολισµού, όµως µόνο το 2017 περισσότερα 1.117.000 στρέµµατα γης µόνο στην Κολοµβία καλύπτονταν από καλλιέργειες κόκας. Μάλιστα, η έκταση στην οποία καλλιεργείται το φυτό από το οποίο παράγεται η κοκαΐνη αυξήθηκε κατά 17% (250.000 στρέµµατα) µέσα σε µόλις έναν χρόνο.

Παράλληλα µε την αύξηση της καλλιέργειας και της παραγωγής κοκαΐνης, αυξήθηκε και η ζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Οσον αφορά στο θέµα της τιµής του «ναρκωτικού των πλουσίων», όχι µόνο δεν υπήρξε πτώση, αλλά και σε πολλές χώρες η τιµή εκτοξεύθηκε στα ύψη χωρίς αυτό να… πλήξει τις πωλήσεις.

Στο Μεξικό, δηλαδή στη χώρα όπου δρα το καρτέλ Σιναλόα, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γκουζµάν, µέσα στο 2018 σηµειώθηκε ρεκόρ ανθρωποκτονιών. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, µόνο τους πρώτους εννέα µήνες του 2018 σηµειώθηκαν 25.394 δολοφονίες – αριθµός αυξηµένος κατά 18% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ παράλληλα αποτελεί ιστορικό υψηλό από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1997.

Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, είχε υπογραµµίσει σε σχετικές δηλώσεις του ότι ο τεράστιος αριθµός δολοφονιών συνδέεται άµεσα µε τον πόλεµο που ξέσπασε ανάµεσα στα καρτέλ µετά τη σύλληψη του Ελ Τσάπο και άλλων βαρόνων.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κοκαΐνηΜεξικόΕλ Τσάπο