Κόσμος|22.02.2019 11:20

Παραλήρηµα Όρµπαν κατά του Γιούνκερ

Μαρία Ψαρά

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του προέδρου της Κοµισιόν εξαπέλυσε προ ηµερών ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρµπαν, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του κατά της µετανάστευσης και την εµµονή του κατά του «δηµόσιου εχθρού» της Ουγγαρίας, Τζορτζ Σόρος. Και ήταν τόσο «χοντροκοµµένη» η νέα εκστρατεία κατά της ΕΕ, που έκανε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώσει ότι ο Ορµπαν δεν ταιριάζει µε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, ζητώντας εµµέσως την αποποµπή του.

Την καµπάνια καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντάουλ, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράλογα συνωµοσιολογική κατά του Ζ.-Κ. Γιούνκερ» και «παραπλανητική». Ακόµη και ο επικεφαλής υποψήφιος του κόµµατος για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ -στενός φίλος του προέδρου της Ν∆, Κυριάκου Μητσοτάκη-, µοιάζει να αναγκάστηκε να «σπάσει» τη φηµολογούµενη µυστική συµφωνία του µε τον Ορµπαν να κρατήσουν χαµηλούς τους τόνους µέχρι τις ευρωεκλογές, ποστάροντας τις δηλώσεις του Ντάουλ στο Twitter.

Η καµπάνια της Βουδαπέστης περιλαµβάνει αφίσες που έχουν τοιχοκολληθεί παντού στην Ουγγαρία, όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος Γιούνκερ µε τον δισεκατοµµυριούχο επιχειρηµατία Τζορτζ Σόρος. Σύµφωνα µε τον Βίκτορ Ορµπαν, Σόρος και Γιούνκερ «απειλούν την ασφάλεια της Ουγγαρίας», αφού «οι Βρυξέλλες θέλουν να εισαγάγουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις επανεγκατάστασης µεταναστών. Θέλουν να αποδυναµώσουν το δικαίωµα των κρατών-µελών στην προστασία των συνόρων και να διευκολύνουν τη µετανάστευση µε βίζες για πρόσφυγες».

«Εχετε το δικαίωµα να γνωρίζετε τι προετοιµάζουν οι Βρυξέλλες!» σηµειώνεται στην αφίσα µε τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, η οποία δηµοσιεύεται και στην επίσηµη σελίδα της εκστρατείας στο Facebook. «Ενάντια στα ψέµατα δεν υπάρχει τίποτα που µπορεί να κάνει κανείς» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει την αποποµπή της ουγγρικής παράταξης Fidesz (στην οποία ανήκει ο Ορµπαν) από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (EPP).

«∆εν ψήφισαν υπέρ µου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» υπενθύµισε ο πρόεδρος της Κοµισιόν, παραπέµποντας στην εξαρχής µη υποστήριξη του κόµµατος του Ορµπαν κατά την εκλογή του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οπως επίσης δεν µε ψήφισε και η άκρα ∆εξιά.

Θυµάµαι, η Μαρίν Λεπέν µού είχε πει ότι θα ψηφίσει για µένα και της είχα πει: ∆εν θέλω την ψήφο σου. Υπάρχουν κάποιες ψήφοι που απλώς δεν τις θέλεις!» σηµείωσε ο Γιούνκερ σε πρόσφατη οµιλία του στη Στουτγκάρδη. Στην ίδια οµιλία ο πρόεδρος της Κοµισιόν δήλωσε ότι ο κεντρικός υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Mάνφρεντ Βέµπερ, θα πρέπει να αναρωτηθεί «αν θέλει αυτήν τη φωνή» στην πολιτική του οµάδα.

«Οι συντηρητικοί στην Ουγγαρία δεν αντιπροσωπεύουν µε οποιονδήποτε τρόπο τις χριστιανικές δηµοκρατικές αξίες» τόνισε. «Είµαι της γνώµης ότι δεν υπάρχει θέση για αυτούς στο ΕΛΚ. Το ΕΛΚ βρίσκεται ενώπιον αιτηµάτων να αποβάλει το Fidesz από τις τάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, ιδίως µετά το ψήφισµα ευρωβουλευτών πέρυσι σύµφωνα µε το οποίο η Ουγγαρία κινδυνεύει µε παραβίαση των πυρηνικών αξιών της ΕΕ, προκαλώντας ενεργοποίηση πειθαρχικής διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της Βουδαπέστης».

Ψάχνουν επτά για µοµφή

Ήδη οι φωνές κατά του Ορµπαν στο ΕΛΚ έχουν πυκνώσει. Χθες ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γκουνάρ Χόκµαρκ ζήτησε µε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μ. Βέµπερ, συζήτηση για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι η εκστρατεία του κατά της ΕΕ παραβιάζει νέες «κόκκινες γραµµές». «Είναι ο λαϊκισµός στη χειρότερη µορφή του» έγραψε.

Η επόµενη συνεδρίαση της οµάδας θα λάβει χώρα τον Μάρτιο. Σύµφωνα µε τους κανόνες της ευρωπαϊκής ∆εξιάς, χρειάζεται η «µοµφή» τουλάχιστον επτά κοµµάτων από κράτη-µέλη για να ξεκινήσει διαδικασία για την αποποµπή του κόµµατος του Ορµπαν, Fidesz. Μέχρι στιγµής µόνο οι δεξιοί της Φινλανδίας έχουν καταθέσει αίτηµα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Βίκτορ ΌρμπανΖαν Κλοντ Γιούνκερ