Κόσμος|06.11.2022 12:17

Νέα «επίθεση» των ακτιβιστών σε έργα τέχνης με θύματα πίνακες του Γκόγια στη Μαδρίτη

Newsroom

Ακόμα μία διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα περιελάμβανε μία άτυπη επίθεση σε έργα τέχνης. Αυτή τη φορά δύο άτομα «κόλλησαν» τα χέρια τους στα πλαίσια των δύο έργων τέχνης του σπουδαίου Ισπανού δασκάλου Φρανσίσκο Γκόγια σε μουσείο της Μαδρίτης.

Η διαμαρτυρία στο μουσείο Πράδο, κατά την οποία οι δύο διαδηλωτές κόλλησαν από ένα χέρι στα πλαίσια, δεν προκάλεσε ζημιά σε κανέναν από τους δύο πίνακες, αλλά προκάλεσε στα κάδρα μικρές ατέλειες, ανακοίνωσε το μουσείο. Και οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν μετά το περιστατικό το Σάββατο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι δυο τους είχαν γράψει "+1,5°C" στον τοίχο μεταξύ των δύο έργων τέχνης, αναφερόμενοι στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σε ένα tweet, το μουσείο έγραψε «Καταδικάζουμε τη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο μουσείο. Τα έργα δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά οι κορνίζες έχουν υποστεί μικρές ατέλειες. Εργαζόμαστε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Απορρίπτουμε τον κίνδυνο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο διαμαρτυρίας».

Η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Extinction Rebellion δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει τους δύο ακτιβιστές να έχουν ο καθένας ένα χέρι στερεωμένο σε έναν πίνακα πριν κινηθούν οι υπεύθυνοι ασφαλείας του μουσείου.

Η ομάδα ανέφερε ότι τα δύο εν λόγω έργα τέχνης ήταν το "The Naked Maja" και το "The Clothed Maja".

Η ενέργεια αυτή είναι μια διαμαρτυρία μπροστά στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία «θα προκαλέσει ένα ασταθές κλίμα με σοβαρές συνέπειες για όλο τον πλανήτη», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στα ισπανικά.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά παρόμοιων διαμαρτυριών από ακτιβιστές για το κλίμα με στόχο διάσημα έργα τέχνης σε ευρωπαϊκές πόλεις. Την Παρασκευή, μια ομάδα εκτόξευσε σούπα μπιζελιού σε ένα αριστούργημα του Βίνσεντ βαν Γκογκ στη Ρώμη.Ο πίνακεας δεν είχε υποστεί ζημιές.

Οι ακτιβιστές του κλίματος από την οργάνωση Last Generation χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία τους «μια απελπισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κραυγή που δεν μπορεί να εκληφθεί ως απλός βανδαλισμός». Προειδοποίησαν ότι η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή.

Σε άλλες δράσεις χρησιμοποιήθηκε κέικ ή πουρές πατάτας τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν βάλει στο στόχαστρο αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ή το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βερμέερ στο μουσείο Mauritshuis της Χάγης.

Τον Οκτώβριο, η ομάδα Just Stop Oil έριξε ντοματόσουπα πάνω στα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Όλοι οι πίνακες ήταν καλυμμένοι από γυαλί και δεν υπέστησαν ζημιές.

ακτιβιστέςΜαδρίτημουσείοεπίθεση