Κόσμος|06.11.2022 20:10

Εντολή σε πολίτες στις ΗΠΑ να μην... γλείφουν έναν συγκεκριμένο βάτραχο - Γιατί το κάνουν και γιατί δεν πρέπει

Newsroom

Σε μία προειδοποίηση που ίσως και να μην περίμενε κανείς, προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των ΗΠΑ: «Όσο γευστικός και αν φαίνεται, αποφύγετε να γλείψετε τον φρύνο του Κολοράντο».

Το συγκεκριμένο αμφίβιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα βατράχια της βόρειας Αμερικής, με μήκος που φτάνει μέχρι και τα 17,7 εκατοστά! Την ίδια ώρα, ο εν λόγω βάτραχος έχει χαρακτηριστικό «κάλεσμα», όπως εξηγεί στην ανάρτησή της η Υπηρεσία, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι και… παραισθησιογόνο.

Όπως υπογραμμίζεται, οι παρωτιδικοί αδένες του φρύνου, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τα μάτια του, εκκρίνουν ισχυρές τοξίνες. Οι τοξίνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όσους πιάσουν τον φρύνο, με την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων να ζητά από τους πολίτες των ΗΠΑ να μην τον… γλείφουν για να «επωφεληθούν».

Οι εν λόγω τοξίνες είναι ιδιαίτερα βλαβερές και για άλλα ζώα. Μάλιστα, μπορούν να σκοτώσουν έναν ενήλικο σκύλο. Οι άνθρωποι, ωστόσο, «εκμεταλλεύονται» διαφορετικά αυτές τις τοξίνες.

Σύμφωνα με τον Ζωολογικό Κήπο του Όκλαντ, όταν καπνίζονται, οι τοξίνες αυτές είναι παραισθησιογόνες και προκαλούν μεγάλη ευφορία και ηχητικές παραισθήσεις, όπως μεταδίδει το CNN. Με βάση την ανάρτηση της αμερικανικής υπηρεσίας, φαίνεται ότι αρκετοί είναι και αυτοί που αποφασίζουν να βάλουν στο στόμα τους τον βάτραχο, ελπίζοντας πως... θα τους προκαλέσει παραισθήσεις.

 

Σημειώνεται πως η κατοχή του δηλητηρίου του φρύνου, που ονομάζεται βουφοτενίνη, είναι παράνομη στην Καλιφόρνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑβάτραχοςειδήσεις τώραviral