Κόσμος|07.11.2022 14:11

Αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο η Ουκρανία: Στο σκοτάδι πολλές περιοχές, ενώ οι φόβοι για διακοπή και σε νερό εντείνονται

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Για μαζικά μπλακ άουτ προετοιμάζονται στην Ουκρανία καθώς ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές που επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones.

Οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα των 3 εκατ. κατοίκων, έπειτα από κύμα ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές που έχουν καταστρέψει το 40% των ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου.

Αρκετές από αυτές τις επιθέσεις έχουν γίνει κατά τις πρωινές ώρες αιχμής, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη για νέα χτυπήματα το πρωί της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

«Το ενεργειακό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία ύστερα από τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κάποιες περιοχές, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μπλακάουτ για να αποτρέψουμε την υπερφόρτωση των υποδομών υψηλής τάσης», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο

Οι προγραμματισμένες διακοπές από τις 06.00 πμ τοπική ώρα έως το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν το Κίεβο και τις περιοχές του Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χαρκόβου και Πολτάβα, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο μήνυμα που απηύθυνε στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πάνω από 4,5 εκατ. καταναλωτές είναι χωρίς ρεύμα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έχει πει στους κατοίκους της πόλης για είναι έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, με βάση το οποίο η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πρωτεύουσα θα διακοπούν εντελώς.

Χωρίς νερό και ηλεκτρικό η Χερσώνα

Η πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, που παραμένει υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού παρά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων, ήταν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό και το φράγμα Κακόβκα, στην ίδια περιοχή, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τα δύο πλήγματα που δέχθηκε για τα οποία Ρώσοι και Ουκρανοί ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, η οποία τοποθετήθηκε από τη Μόσχα, διαβεβαίωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση Rossiya-24 ότι οι ηλεκτρολόγοι έχουν ήδη φύγει για να πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευής και η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα».

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση, που οργανώθηκε από την ουκρανική πλευρά, τρεις τσιμεντένιοι πυλώνες με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές στον άξονα Μπερισλάβ – Κακόβκα», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Telegram η κατοχική διοίκηση. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό στην πόλη (της Χερσώνας) και σε ορισμένες συνοικίες της περιφέρειας» που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, ο Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός ανατίναξε γραμμές υψηλής τάσης» σε μήκος 1,5 χλμ στην Μπερισλάβ. «Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης γραμμές υψηλής τάσης που οδηγούν στην πόλη της Χερσώνας», προκαλώντας «προβλήματα τροφοδοσίας» για την πόλη και άλλους δήμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι η πρώτη μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που γίνεται γνωστή στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «περισσότερες από 10 τοποθεσίες της περιφέρειας είναι (προς το παρόν) χωρίς ρεύμα».

Η Χερσώνα, μεγάλη ουκρανική πόλη που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού από τον Φεβρουάριο, έχει μεταμορφωθεί σε «φρούριο» από τις ρωσικές δυνάμεις, απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα που πλησιάζουν εδώ και εβδομάδες.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, οι Ουκρανοί στρατιώτες πολύ σπάνια έπληξαν τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στα προσαρτημένα εδάφη, στοχεύοντας μάλλον τις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαΚίεβοπόλεμος