Κόσμος|08.11.2022 20:34

«Δόντια του δράκου»: Έτσι προσπαθούν οι Ρώσοι να εμποδίσουν την ουκρανική προέλαση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo)

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή σημαντικών εμποδίων για να επιβραδύνει την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων σε καίρια σημεία που υπερασπίζεται, μεταξύ άλλων γύρω από την κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών του την Τρίτη ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί δύο εργοστάσια στην κατεχόμενη Μαριούπολη για την παραγωγή μεγάλου αριθμού «δοντιών του δράκου» - πυραμιδοειδείς τσιμεντόλιθοι που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την προέλαση στρατιωτικών οχημάτων.

Η παραγωγή και η τοποθέτηση των μπλοκ σε συνδυασμό με συρματόπλεγμα και νάρκες είναι η τελευταία ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι αγωνιζόμενες δυνάμεις της Ρωσίας προσπαθούν όλο και περισσότερο να μεταβούν σε πιο αμυντικό πόλεμο, όχι μόνο στο βασικό μέτωπο της νότιας Χερσώνας στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Τα “δόντια του δράκου” έχουν πιθανότατα εγκατασταθεί μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Nikolske- και από τη βόρεια Μαριούπολη έως το χωριό Staryi Krym. Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της "χερσαίας γέφυρας" από τη Ρωσία προς την Κριμαία, μια βασική γραμμή εφοδιαστικής επικοινωνίας. Τα δόντια του δράκου έχουν επιπλέον σταλεί για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στην κατεχόμενη Ζαπορίζια και Χερσώνα», αναφέρει η εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτή η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η Ρωσία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να προετοιμάσει άμυνες σε βάθος πίσω από την τρέχουσα γραμμή του μετώπου της, πιθανότατα για να εμποδίσει οποιαδήποτε ταχεία ουκρανική προέλαση σε περίπτωση διάρρηξης», τονίζει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Guardian.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία