Κόσμος|09.11.2022 04:40

Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι στα σχέδια της Αθήνας για έρευνες για φυσικό αέριο – Θα αλλάξει ο σχεδιασμός της Άγκυρας στη Λιβύη;

Μαρία Ζαχαράκη

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των Τούρκων, με το που άκουσαν τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και είδαν σήμερα και τη NAVTEX για το Sanco Swift.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, όπως όλα δείχνουν, στην Τουρκία υπήρξε αιφνιδιασμός και αμηχανία. Τα τουρκικά δίκτυα άρχισαν αμέσως να μεταδίδουν την είδηση για τις έρευνες φυσικού αερίου ενώ, σήμερα, τα φιλο-κυβερνητικά μέσα μιλούν για κίνηση κατά της Τουρκίας, παρόλο που οι έρευνες διεξάγονται σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και τα αντιπολιτευόμενα μέσα, όμως, τη θεωρούν μία εξέλιξη που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, κάποια μέσα εκεί εκφράζουν ακόμη και περιβαλλοντικές ανησυχίες, ότι το οικοσύστημα θα κινδυνεύσει στην περιοχή των ερευνών. Σε κάθε περίπτωση, προβάλλουν την απόφαση για τις έρευνες του Sanco Swift υπό το πρίσμα της ελληνο-τουρκικής έντασης και δεν τη θεωρούν τυχαία. Θεωρούν, δηλαδή, ότι έγινε τώρα προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει κάποιο μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η Τουρκία δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της στη Λιβύη

Πάντως και οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο. Και οι δύο υπουργοί έβαλαν στο κάδρο έντονα τη Λιβύη υπενθυμίζοντας το μνημόνιο, κάνοντας λόγο για έρευνες και γεωτρήσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν. Μάλιστα, ο Φατίχ Ντονμέζ άφησε σαφείς αιχμές για την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη. «Σε όποιες χώρες δεν αρέσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και η παρουσία μας εκεί, είναι δικό τους πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα, πάντως, στην Τουρκία φορτίζεται και πάλι, και αυτή τη φορά, γύρω από την Κρήτη.

φυσικό αέριοτουρκικά ΜΜΕΤουρκίαυδρογονάνθρακεςειδήσεις τώραέρευνες