Κόσμος|10.11.2022 06:35

Ρον ΝτεΣάντις: Είναι το αντίπαλον δέος του Ντόναλντ Τραμπ; Μετά τον περίπατο στη Φλόριντα ετοιμάζεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Newsroom

Στο πάρτι νίκης του Ρον ΝτεΣάντις στην Τάμπα το βράδυ της Τρίτης, οι υποστηρικτές του δεξιού κυβερνήτη της Φλόριντα φώναζαν: «Δύο ακόμη χρόνια!»

Οι κυβερνήτες έχουν τετραετή θητεία, αλλά ο ΝτεΣάντις θεωρείται ευρέως ως πιθανός διεκδικητής για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 και αντίπαλον δέος του Ντόναλντ Τραμπ. Η ισχυρή επίδοση του ΝτεΣάντις στη Φλόριντα την Τρίτη - καθώς άλλοι Ρεπουμπλικάνοι σε όλες τις ΗΠΑ παραπαίουν - ενίσχυσε σημαντικά αυτή τη θέση.

Σε μια σαρωτική νίκη, με πάνω από το 95% των ψήφων, ο ΝτεΣάντις κέρδισε το 59,4% των ψήφων με 4.607.597 ψήφους. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τσάρλι Κριστ, κέρδισε μόλις το 40% των ψήφων με 3.100.603 ψήφους.

Ο Τραμπ φέρεται να σχεδιάζει ανακοίνωση για το 2024 αυτόν τον μήνα, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από την επιτυχία των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές. Σε μια συγκέντρωση στο Οχάιο τη Δευτέρα, προχώρησε σε μια ανακοίνωση στις 15 Νοεμβρίου.

Αλλά από το αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων φαινόταν απίθανο -αν και ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας παρέμενε σε εκκρεμότητα- η ατμόσφαιρα στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο, φέρεται να ήταν ανήσυχη.

Στην Τάμπα, εν τω μεταξύ, οι πανηγυρισμοί για την πειστική νίκη του ΝτεΣάντις επί του Δημοκρατικού διεκδικητή ήταν θορυβώδεις, σημειώνει ο Guardian.

Σε μια ομιλία φορτωμένη με υπαινιγμούς για τους χειρισμούς του σχετικά με την πανδημία του -που αποτέλεσε πηγή μεγάλης διαμάχης και στο πλαίσιο της οποίας έχασαν τη ζωή τους 82.541 κάτοικοι της Φλόριντα, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ- ο ΝτεΣάντις δήλωσε:

«Επιλέξαμε τα γεγονότα έναντι του φόβου, επιλέξαμε την εκπαίδευση έναντι της κατήχησης, επιλέξαμε τον νόμο και την τάξη έναντι των ταραχών και της αταξίας. Η Φλόριντα ήταν ένα καταφύγιο λογικής όταν ο κόσμος τρελάθηκε. Σταθήκαμε ως ακρόπολη της ελευθερίας για τους ανθρώπους σε όλη αυτή τη χώρα και, πράγματι, σε όλο τον κόσμο. Δεχτήκαμε επιθέσεις, δεχτήκαμε τα χτυπήματα, αντέξαμε τις καταιγίδες, αλλά σταθήκαμε όρθιοι.

Δεν υποχωρήσαμε. Είχαμε την πεποίθηση να μας καθοδηγεί και είχαμε το θάρρος να ηγηθούμε. Δώσαμε υποσχέσεις. Δώσαμε υποσχέσεις στον λαό της Φλόριντα και τις τηρήσαμε. Και έτσι σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, ο λαός έβγαλε την ετυμηγορία του».

Ο ΝτεΣάντις αρνήθηκε να πει αν σκοπεύει να υπηρετήσει μια πλήρη δεύτερη θητεία, αμήχανα στο ντιμπέιτ. Στην Τάμπα, όταν οι υποστηρικτές του φώναζαν «άλλα δύο χρόνια», ο κυβερνήτης χαμογέλασε πλατιά και είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Τραμπ, πόσο μάλλον στην απειλή του πρώην προέδρου, που αναφέρθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ότι θα αποκαλύψει «πράγματα γι' αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά» αν ο ΝτεΣάντις όντως θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Τραμπ, αλλά ο ΝτεΣάντις είναι το μόνο άλλο όνομα που προσελκύει τακτικά διψήφια ποσοστά υποστήριξης. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κερδίζει τακτικά τις δημοσκοπήσεις όταν ο Τραμπ μένει εκτός.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦλόρινταΝτόναλντ ΤραμπκυβερνήτηςΗΠΑενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑειδήσεις τώρα