Κόσμος|10.11.2022 13:39

Οκτάι κατά ΗΠΑ για την στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο: «Δεν θα τους επιτραπεί απειλούν την περιοχή μας»

Μαρία Ζαχαράκη

Το ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη που παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, από τα Κατεχόμενα. O Tούρκος αντιπρόεδρος βρίσκεται στα Κατεχόμενα της Κύπρου για επαφές και εγκαίνια κάποιου έργου και σε ζωντανή εκπομπή του Bayrak Radio Television (BRT) ανέφερε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην απειλήσουν την ασφάλειά της.

«Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες που στοχεύουν στην αναστροφή του υπάρχοντος καθεστώτος σχετικά με τα εμπάργκο (σ.σ. από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο) και τον αφοπλισμό του νησιού. Παρακολουθούμε στενά ορισμένες από τις συνεργασίες που ξεκίνησαν με την άρση των εμπάργκο (από τις ΗΠΑ) για τον εξοπλισμό του νησιού. Συζητούμε το θέμα με τις ΗΠΑ σε κάθε διάσταση και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σε κάθε επίπεδο. Ο αγώνας μας σε αυτό το θέμα θα συνεχιστεί, αλλά οι εξοπλισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ειδικά αν αφορά την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’ και του τουρκικού λαού, διότι οι εγγυήσεις μας ξεκινούν από την ασφάλεια. Φυσικά θα συνεχιστούν οι δραστηριότητές μας και σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο, και σε όλους τους άλλους τομείς. Φυσικά, οι συνεισφορές και τα έργα μας στην Κύπρο θα συνεχιστούν. Πάνω απ’ όλα όμως θέτουμε τη διάσταση της ασφάλειας. Έχουμε δώσει εγγυήσεις για αυτήν την ασφάλεια μέχρι τέλους και δεν θα φεισθούμε οποιουδήποτε κόπου, ό,τι χρειαστεί. Έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Ο Οκτάι τόνισε ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως το τουρκικό έθνος δεν θα προβεί σε απειλητικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Επομένως, αν θέλουν να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές ενέργειες σε ορισμένα θέματα, ας μας απειλήσουν εκείνοι. Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας, αυξάνουν το πείσμα μας. Με άλλα λόγια, η εξοπλιστική κούρσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’, τόσο του κράτους όσο και των αδελφών μας εδώ. Δεν διστάζουμε σε τίποτα. Είναι απολύτως σαφές. Δεν θα διστάσουμε και όπου πάει. Δεν διστάζουμε όπου κι αν καταλήξει. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για την πατρίδα μας, όταν πρόκειται για το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν διστάζουμε, δεν φοβόμαστε τίποτα. Γι' αυτό το κράτος και η κυβέρνηση της Τουρκίας ήδη κάνουν ό,τι χρειάζεται. Δεν είναι μόνο λόγια όλα αυτά».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι τα εμπλεκόμενα κράτη, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό και να αντιληφθούν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο των κοινωνιών όσο και των κρατών να είναι το νησί άοπλο και όχι εξοπλισμένο, ο Οκτάι τόνισε ότι τα εν λόγω κράτη θα πρέπει να καθορίσουν τις πολιτικές τους ανάλογα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Φουάτ Οκτάι διαμήνυε ότι δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να αποτελέσουν απειλή που θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια, ακόμη και αν αυτό συμβεί για διάφορους σκοπούς.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παιχτεί κανένα παιχνίδι στην περιοχή ερήμην μας, δεν θα το επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψουμε ένα τέτοιο παιχνίδι να δημιουργήσει απειλή για την ασφάλειά μας χωρίς να αντιδράσουμε», όπως δήλωσε.

Εκτός παιχνιδιού ο ΟΗΕ στο Κυπριακό για την Τουρκία

Ο Οκτάι τόνισε ότι η πρόταση λύσης για το Κυπριακό που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι είναι μια λύση δύο κρατών με ισότιμο καθεστώς κυριαρχίας και πως, από εδώ και πέρα, ?? οποιαδήποτε άλλη πρόταση σημαίνει μη-λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένουν πλέον τίποτα από τον ΟΗΕ για τη λύση (του Κυπριακού).

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦουάτ ΟκτάιΗΠΑειδήσεις τώραΚύπρος