Κόσμος|10.11.2022 15:36

Ουκρανικοί φόβοι για Χερσώνα: «Οι Ρώσοι τη ναρκοθετούν και θέλουν να τη μετατρέψουν σε “πόλη του θανάτου”»

Newsroom

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παγιδεύουν την πόλη της Χερσώνας με εκρηκτικά, κατηγορώντας τις ότι προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε «πόλη του θανάτου». Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του κεντρικού γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία «θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε "πόλη του θανάτου"»,

Τι καταγγέλλει ο Μιχάιλο Ποντόλιακ για τη Χερσώνα

Υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός «ναρκοθετεί ό,τι μπορεί: διαμερίσματα, υπονόμους» και ότι «το πυροβολικό στην αριστερή όχθη» του ποταμού Δνείπερου «σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε ερείπια». Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στη Χερσώνα «ήρθαν, λήστεψαν, γιόρτασαν, σκότωσαν "μάρτυρες", άφησαν ερείπια και έφυγαν».

Η πόλη - από την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα υποχωρήσουν την Τετάρτη - ήταν μία από τις περιοχές που η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε τη Χερσώνα μόνο μία φορά κατά την τηλεοπτική ομιλία που έκανε στη διάρκεια της νύκτας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους «βήμα - βήμα» στο νότο και «ο εχθρός δεν θα μας κάνει δώρα», τόνισε.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι απομάκρυναν τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα. Το Κίεβο λέει πως έγιναν καταναγκαστικοί εκτοπισμοί, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ρωσία προχωρεί σε αποχώρηση από τη Χερσώνα, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να την ολοκληρώσει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν «μερικά πραγματικά προβλήματα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα