Κόσμος|10.11.2022 16:59

Φέτερμαν: Λίγο πριν εκλεχθεί γερουσιαστής τα είχε «βάλει» με την Τουρκία - «Πρέπει να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τζον Φέτερμαν/AP Photos
Τζον Φέτερμαν/AP Photos
Τζον Φέτερμαν/AP Photos
Τζον Φέτερμαν/AP Photos
Τζον Φέτερμαν/AP Photos

Περίπου έναν μήνα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ο -τότε- υποψήφιος γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν είχε προχωρήσει σε «αυστηρές» δηλώσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία.

Ο «κουλ» γερουσιαστής είχε εκφράσει αγωνία για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

«Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ, θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη, να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει κατασχεμένες περιουσίες στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να ξανανοίξει τη Σχολή της Χάλκης», είχε «υποσχεθεί», σύμφωνα με τη National Herald.

Όπως είχε προσθέσει, «Γνωρίζω τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Τουρκία και υποστηρίζω σθεναρά την επείγουσα ανάγκη του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Μπλίνκεν να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Ανυπομονώ να υποστηρίξω την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα και να προωθήσω την κοινή δράση μεταξύ όλων των ηγετών της πίστης».

Ποιος είναι ο Δημοκρατικός που εξελέγη γερουσιαστής - Κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Φέτερμαν ανακηρύχθηκε νικητής στις ενδιάμεσες εκλογές έναντι του Μεχμέτ Οζ, του Ρεπουμπλικανού διάσημου γιατρού και εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξι ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, ανατρέποντας μια έδρα στη Γερουσία που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Δημοκρατικός, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάιο, το οποίο επηρέασε την ικανότητά του να μιλάει και να επεξεργάζεται τον ήχο της ομιλίας των άλλων, βρισκόταν επί μήνες μπροστά από τον Οζ στις δημοσκοπήσεις, αλλά η κούρσα είχε γίνει πολύ αμφίρροπη τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια απογοητευτική εμφάνιση του Φέτερμαν σε ένα ντιμπέιτ.

Υπήρξε μια θορυβώδης υποδοχή όταν ο Φέτερμαν εμφανίστηκε στη σκηνή, φορώντας το συνηθισμένο του φούτερ με κουκούλα και ένα φαρδύ μπλε τζιν, και ακόμη πιο δυνατό χειροκρότημα όταν ευχαρίστησε τη σύζυγό του, τη Ζιζέλ Μπαρέτο Φέτερμαν, η οποία λειτούργησε ως πειστική αντικαταστάτρια της εκστρατείας του, ενώ ο Φέτερμαν ανάρρωνε από το εγκεφαλικό επεισόδιο. «Πριν από έξι μήνες μου έσωσε τη ζωή», είπε ο Φέτερμαν.

Αναφέρθηκε ξανά στο εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς μιλούσε για το τι ελπίζει να επιτύχει στη Γερουσία. «Η υγειονομική περίθαλψη είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Μου έσωσε τη ζωή και θα πρέπει όλα να είναι εκεί για εσάς όποτε μπορεί να τα χρειαστείτε», δήλωσε.

Ο Φέτερμαν έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως δημοκράτη που είναι κοντά στους εργαζόμενους και έχει εντυπωσιάσει με μια ασυνήθιστη πολιτική φιγούρα καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Με ύψος 1,80 μ., ο Φέτερμαν εμφανίζεται συνήθως με κουκούλες σε προεκλογικές εκδηλώσεις και έχει τατουάζ στους βραχίονες του, μεταξύ των οποίων εννέα στο δεξί του χέρι, τα οποία σηματοδοτούν τις ημερομηνίες κατά τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν «μέσω βίας» στο Μπράντοκ όσο ήταν δήμαρχος.

«Νομίζω ότι είναι άνθρωπος της βάσης, μεγάλωσε στην πολιτεία της Πενσυλβάνια», δήλωσε ο Ρον Καζέρτα, ψηφοφόρος του Φέτερμαν. «Και έχει γυρίσει όλη την πολιτεία, έχει πάει σε κάθε κομητεία, οπότε έχει επαφή με τον απλό πολίτη και νομίζω ότι αυτή είναι η απήχησή του».

Ο Οζ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αντιμετώπιζε ερωτήματα σχετικά με την πραγματική του σχέση με την πολιτεία. Ο Οζ έζησε στο Νιου Τζέρσεϊ για δεκαετίες πριν μετακομίσει στην Πενσυλβάνια τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Μόλις λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία.

Μετά το εγκεφαλικό του επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Φέτερμαν δήλωσε ότι «παραλίγο να πεθάνει», η εκστρατεία του Οζ είχε εξαπολύσει δυσάρεστες επιθέσεις με μια βοηθό του Οζ, τη Ρέιτσελ Τριπ, να ισχυρίζεται ότι ο Φέτερμαν μπορεί να μην είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο αν «είχε φάει ποτέ στη ζωή του ένα λαχανικό».

Οι επιθέσεις αποδείχθηκαν τελικά μάταιες, ωστόσο, και ο Φέτερμαν θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα Ρεπουμπλικάνο Πατ Τούμι στη Γερουσία το επόμενο έτος - προς μεγάλη χαρά των Δημοκρατικών της Πενσυλβάνια.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΑγία Σοφίαειδήσεις τώραΤουρκίαενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ