Κόσμος|10.11.2022 18:41

Τετ α τετ Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ εν μέσω της έντασης μεταξύ των χωρών τους - Τι θα συζητήσουν

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, το Πεντάγωνο εκτίμησε πως η Κίνα συνιστά «θεμελιώδη» κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος.

Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους αυτήν τη νέα στρατηγική.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΚίναειδήσεις τώραΗΠΑΣι ΤζινπίνγκΤζο Μπάιντεν