Κόσμος|10.11.2022 22:44

Ενδιάμεσες εκλογές: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μεγάλος χαμένος της κάλπης – Πώς το αποτέλεσμα επηρεάζει την προεδρική του υποψηφιότητα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ο Κέβιν Μακάρθι/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ο Ρον ΝτεΣάντις/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ Τζο Μπάιντεν/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ Τζο Μπάιντεν/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP

Μεγάλος χαμένος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Πολλά είναι τώρα τα σενάρια σχετικά με το πώς θα τον επηρεάσει στην πορεία του, καθώς «κατευθύνεται» προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Συγκεκριμένα, οι ενδιάμεσες εκλογές πήραν τη μορφή δημοψηφίσματος για τον Τραμπ και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, έχασε. Στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι που υποστήριξε μπορεί να κέρδισαν στις εσωκομματικές μάχες αλλά σε μεγάλο βαθμό έχασαν απέναντι στους Δημοκρατικούς.

Ιστορικά, το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο «τιμωρείται» στις ενδιάμεσες εκλογές. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τραμπ είχε προβλέψει ένα «κόκκινο κύμα» στο χρώμα των Ρεπουμπλικανών να σαρώνει τις αμερικανικές πολιτείες, στην κάλπη όμως αυτό το κύμα δεν ήρθε, όπως εξηγεί ο Σωτήρης Δανέζης στο OPEN.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως φαίνεται, θα αποσπάσει τελικά την πλειοψηφία στη Βουλή των αντιπροσώπων, αλλά με μικρότερη διαφορά από το αναμενόμενο, από πέντε έως 15 έδρες το πολύ.

Σημειώνεται πως περίμεναν νίκη με 25 και 30 έδρες.

Θα μπει «φρένο» στη νέα υποψηφιότητα του Τραμπ;

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να κρατήσουν τη Γερουσία είναι πλέον μεγάλες: Αριζόνα και Νεβάδα, είναι οι πολιτείες - «κλειδιά» και αν τις κερδίσουν (σ.σ. κάτι που θα γνωρίζουμε την Παρασκευή), οι Δημοκρατικοί κρατούν τη Γερουσία.

Έτσι, στο επιτελείο του Τραμπ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός. Λέγεται και γράφεται πως ο ίδιος είναι «εκτός εαυτού» με τα αποτελέσματα και δέχεται εισηγήσεις να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις περί της υποψηφιότητάς του, σύμφωνα με τον Σωτήρη Δανέζη.

Ωστόσο, φαίνεται πως αντιδρά με πείσμα και επιμένει.

Ο νέος «πονοκέφαλος» του Τραμπ

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο Ρον ντε Σάντις που μετατρέπει τη Φλόριντα από παραδοσιακό ντέρμπι των δύο κομμάτων σε προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, καθώς νίκησε σχεδόν με 60% τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Σήμερα, έρχεται με άλλο αέρα στο πολιτικό προσκήνιο και δεν αποκλείεται να είναι εκείνος που θα διεκδικήσει το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του κόμματος, απέναντι στον Τραμπ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΤζο Μπάιντενπροεδρικές εκλογές