Κόσμος|10.11.2022 22:46

Πώς επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία η αποχώρηση της Ρωσίας: Πανηγυρισμοί, σκεπτικισμός και φόβοι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία διαμορφώνει η αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την πόλη της Χερσώνας, στον Νότο.

Η αποχώρηση την οποία πρότεινε ο στρατηγός Σουροβίκιν, ο οποίος επελέγη τον περασμένο μήνα για να ηγηθεί της συνολικής πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, σημαίνει ότι η Μόσχα παραδίδει μία στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται βόρεια της προσαρτημένης Κριμαίας και ήταν η μοναδική επαρχιακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας η οποία είχε καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μία ανακοίνωση που έφερε πανηγυρισμούς, αλλά και σκεπτικισμό στους Ουκρανούς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εφιστά την προσοχή όλων, οι συνεργάτες του τονίζουν πως αποχωρώντας οι Ρώσοι ναρκοθετούν τα πάντα. Το Κίεβο εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας. Η Δύση εκτιμά πως οι ρωσικές ήττες στα μέτωπα και κυρίως στην περιοχή οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

Πάντως, στη Χερσώνα, που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, εκτιμάται πως υπάρχουν πάνω από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες…και αναμένεται να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποχώρησή τους.

Την ναρκοθετούν;

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παγιδεύουν την πόλη της Χερσώνας με εκρηκτικά, κατηγορώντας τις ότι προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε «πόλη του θανάτου». Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του κεντρικού γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία «θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε "πόλη του θανάτου"»,

Υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός «ναρκοθετεί ό,τι μπορεί: διαμερίσματα, υπονόμους» και ότι «το πυροβολικό στην αριστερή όχθη» του ποταμού Δνείπερου «σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε ερείπια». Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στη Χερσώνα «ήρθαν, λήστεψαν, γιόρτασαν, σκότωσαν "μάρτυρες", άφησαν ερείπια και έφυγαν».

Η πόλη - από την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα υποχωρήσουν την Τετάρτη - ήταν μία από τις περιοχές που η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε τη Χερσώνα μόνο μία φορά κατά την τηλεοπτική ομιλία που έκανε στη διάρκεια της νύκτας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους «βήμα - βήμα» στο νότο και «ο εχθρός δεν θα μας κάνει δώρα», τόνισε.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι απομάκρυναν τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα. Το Κίεβο λέει πως έγιναν καταναγκαστικοί εκτοπισμοί, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ρωσία προχωρεί σε αποχώρηση από τη Χερσώνα, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να την ολοκληρώσει.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσία