Κόσμος|11.11.2022 11:59

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία επιχείρησε δοκιμή πυρηνικής τορπίλης - Τι είναι η «Ποσειδών» που μπορεί να προκαλέσει «ραδιενεργά τσουνάμι»

Newsroom

Για μία πιθανή προσπάθεια δοκιμής της πυρηνικής τορπίλης «Ποσειδών» από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, μιλά ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Όπως παρατήρησαν οι ΗΠΑ, τα συγκεκριμένα σκάφη άφησαν την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και επέστρεψαν στο λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσουν τη δοκιμή.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, είναι πιθανό οι Ρώσοι να αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες και για αυτό να μην πραγματοποίησαν τελικά την πυρηνική δοκιμή.

Μεταξύ των σκαφών που έλαβαν μέρος στις εν λόγω προετοιμασίες ήταν το Μπέλγκοροντ -ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ που έχει τροποποιηθεί για ειδικές επιχειρήσεις και είναι σε θέση να εκτοξεύει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, μεταξύ των οποίων και η τορπίλη «Ποσειδών», όπως γράφει το CNN.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας που στέλνει ανεπαρκώς εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα στρατεύματα στην Ουκρανία», τόνισε δυτικός διπλωμάτης στο ίδιο μέσο.

«Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε να δούμε επίσης πως οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την τορπίλη, ωστόσο τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν να παγώνουν, «περιορίζοντας τις πιθανότητες για επιχειρήσεις».

Μία δοκιμή της τορπίλης θα είχε πιθανότατα εντείνει περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Γιατί η «Ποσειδών» και τα «ραδιενεργά τσουνάμι» της είναι ισχυρή πυρηνική απειλή

Η «Ποσειδών» είναι ένα πυρηνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά. Το πυρηνικό σύστημα πρόωσης τής δίνει πρακτικά απεριόριστο βεληνεκές.

Το Μπέλγκοροντ είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο και θα μπορούσε να μεταφέρει έως και οκτώ τορπίλες «Ποσειδών», σύμφωνα με την έκθεση της CRS.

Παραδόθηκε στο ρωσικό ναυτικό τον Ιούνιο.

Με μήκος που ξεπερνά τα 608 πόδια, είναι μακρύτερο ακόμη και από τα υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Οχάιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία φτάνουν τα 569 πόδια.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Κρίστοφερ Φορντ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση, είχε πει πως οι «Ποσειδών» σχεδιάζονται για να «πλημμυρίσουν τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι».

Μία έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) τον Απρίλιο ανέφερε πως προορίζονται ως όπλα αντιποίνων, σχεδιασμένα για να χτυπήσουν τον εχθρό μετά από ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπυρηνική δοκιμήΗΠΑΡωσία