Κόσμος|12.11.2022 09:00

Κλειστές κουρτίνες για... εξοικονόμηση ενέργειας - Πώς η συνήθεια μας κρατά πιο ζεστούς τα κρύα βράδια του χειμώνα

Newsroom

Καθώς έρχεται ένας δυστοπικός χειμώνας, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αυξηθεί και την ανάγκη για σωστή χρήση της να είναι πιο αναγκαία από ποτέ, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για εξοικονόμηση ενέργειας έκαναν οι Βρετανοί που αναζητούν απλές λύσεις στην καθημερινότητα που μπορεί να αποτρέψουν, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τις διακοπές ρεύματος. Και αυτή είναι οι… κουρτίνες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εκτιμά πως θα μπορούσε να μειώσει το ύψος της κρατικής δαπάνης για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά 34 εκατομμύρια λίρες, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να υιοθετήσουν απλές συνήθειες όπως για παράδειγμα να κλείνουν τις κουρτίνες τους τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους Times, η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC) προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκινήσει «μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού» σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας για να συμβάλει στη μείωση του «υπέρογκου» κόστους άνω των 60 δισεκατομμυρίων λιρών με το οποίο μπορεί να επιβαρυνθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα που θα πρέπει να προωθηθούν είναι απλά και χωρίς κόστος και αφορούν το κλείσιμο των κουρτινών τη νύχτα για τη μείωση της απώλειας θερμότητας ή τη μείωση της θερμοκρασίας ροής των λεβήτων συμπύκνωσης για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, η Επιτροπή αυτή αναφέρει ότι πιο ολοκληρωμένες και καλύτερα σε παρουσίαση συμβουλές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σε μεμονωμένα νοικοκυριά εκατοντάδες λίρες στους λογαριασμούς τους αυτό το χειμώνα.

«Τα απλά μέτρα με δυνατότητα υψηλής εξοικονόμησης περιλαμβάνουν το να τραβάμε τις κουρτίνες τη νύχτα», ανέφερε η Επιτροπή.

Υπολογίζεται πως σχεδόν 14 εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά αυτόν τον τρόπο, μειώνοντας τη θερμότητα που χάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το CCC αναφέρει παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε ισχύ μόνιμα μέτρα ενεργειακής απόδοσης στον πυρήνα της «στρατηγικής εξόδου από τις ακριβές επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας» ενώ επικρίνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες και επιδόσεις της ως «ιδιαίτερα φτωχές».

Πώς βοηθάνε οι κουρτίνες στην εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με άρθρο της Sun, κλείνοντας τις κουρτίνες μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20%.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να επιλέξετε υφασμάτινα ρολά σκίασης (στόρια), τα οποία εάν έχουν «αεροστεγή» εφαρμογή, μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας ακόμα και κατά 20%.

Τα στόρια αυτά είναι επίσης χρήσιμα και κατά τους θερινούς μήνες, όταν θέλετε να κρατήσετε μέσα στο σπίτι τη δροσιά του κλιματιστικού.

Αν δεν θέλετε να αλλάξετε κουρτίνες, μπορείτε να κάνετε είναι να κλείνετε πάντα καλά τα παντζούρια και τις κουρτίνες που ήδη έχετε από το απόγευμα και έπειτα.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη μόνωση του σπιτιού μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε μονωτικές ταινίες για τα παράθυρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίαειδήσεις τώραενέργειαηλεκτρικό ρεύμακουρτίνα