Κόσμος|12.11.2022 16:08

Γιατί ο Ερντογάν προσεγγίζει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής; Τι σηματοδοτεί η ενεργειακή συμφωνία της Τουρκίας με την Αλγερία

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τη Λιβύη, η Τουρκία κάνει ενεργειακή κίνηση και στην Αλγερία.Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε χτες, Παρασκευή ότι υπέγραψε μία ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία με την Αλγερία για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία υπέγραψε με άλλη μία χώρα δίπλα στη Λιβύη συμφωνία, που θα της επιτρέπει να περνά τα ερευνητικά της πλοία και γεωτρύπανα νότια της Ελλάδας, της Ιταλίας και Μάλτας και να τα πηγαίνει στην Αλγερία για να ερευνούν και να εξορύσσουν υδρογονάνθρακες στην περιοχή, και όχι μόνο, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN Μαρία Ζαχαράκη.

Αυτή είναι ωστόσο μια κίνηση για την οποία που δεν είμαστε βέβαιοι πώς θα την δει η Γαλλία, ως πρώην αποικιοκράτης στην Αλγερία και με πολλά συμφέροντα ακόμη στην χώρα της Αφρικής. Για την ώρα δεν υπάρχει αντίδραση, ωστόσο αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η Τουρκία προσεγγίζει τη μία μετά την άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ιδίως χώρες όπου το πολιτικό τους τοπίο είναι ασταθές και αμφίρροπο.

Φαίνεται πως η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία στη Μεσόγειο για να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Μάλιστα, αυτό το κάνει πολλές φορές με ‘όχημα’ τις κοινές θρησκευτικές αναφορές ή την οθωμανική παρουσία στο παρελθόν σε αυτές τις χώρες της Μεσογείου.

Βρίσκει τον δεσμό που θέλει να επικοινωνήσει και δημιουργεί την πολιτική «χημεία» με όλα αυτά τα καθεστώτα σε χώρες -αν μη τι άλλο- πολύ πλούσιες σε ενέργεια.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή της Τουρκία έρχεται σε μία περίοδο που ο κόσμος αναζητεί νέους προμηθευτές ενέργειας καθώς η ενεργειακή κρίση είναι ορατή όσο ποτέ άλλοτε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαενέργειαΑλγερίαειδήσεις τώραΛιβύη