Κόσμος|12.11.2022 19:12

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Τραμπ – Ζητεί επανάληψη της ψηφοφορίας στην Αριζόνα και κάνει λόγο για νοθεία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ο Κέβιν Μακάρθι/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ο Ρον ΝτεΣάντις/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ Τζο Μπάιντεν/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/ Τζο Μπάιντεν/AP
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ/AP

Για ακόμη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύει περίτρανα πως δεν ξέρει να χάνει. Λίγες ώρες μετά τη νίκη στην πολιτεία «κλειδί» του δημοκρατικού υποψηφίου για τις εκλογές για το Κογκρέσο, ο αμερικανός μεγιστάνας επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του για νοθεία.

Πάλι ισχυρισμοί για νοθεία από τον Τραμπ

«Ανόητοι, και πιθανότατα διεφθαρμένοι, αξιωματούχοι έχασαν τον έλεγχο των νοθευμένων εκλογών στην Αριζόνα» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο που ίδρυσε μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter.

«Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές!» συμπλήρωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι πολλές από τις ηλεκτρονικές κάλπες στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα δεν λειτουργούσαν. «Πρόκειται για απάτη και εκλογική νοθεία» έγραψε χωρίς να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο.

Μια έδρα μακριά από τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί

Με τη νίκη του γερουσιαστή της Αριζόνα Μαρκ Κέλι το βράδυ της Παρασκευής, οι Δημοκρατικοί απέχουν μόλις μία έδρα από το να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στη γειτονική Νεβάδα, όπου η κούρσα τείνει όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση των Δημοκρατικών.

Η νίκη του Κέλι, ο οποίος εξελέγη το 2020 για να συμπληρώσει τη θητεία του εκλιπόντος Γερουσιαστή Τζον Μακέιν του Δημοκρατικού Κόμματος, επισφράγισε μια σειρά νικών για τους Δημοκρατικούς το βράδυ της Παρασκευής, καθώς τα ψηφοδέλτια συνέχισαν να καταμετρώνται με κόπο στις Δυτικές Πολιτείες.

Η ήττα του Κέλι από τον κεφαλαιούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος είχε επαναλάβει τα ψέματα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, σηματοδότησε άλλη μια απόρριψη από τους ψηφοφόρους ενός υποψηφίου που υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ και τον οποίο οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν ως εξτρεμιστή, σύμφωνα με το CNN.

Μέχρι στιγμής, οι Δημοκρατικοί θα κατέχουν 49 έδρες στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι 49 - που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μόνο μία ακόμη έδρα για να κατακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία (με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δίνει την ισοψηφία).

Θα μπορούσαν να φτάσουν αυτό το κρίσιμο όριο των 50 εδρών αν επιτύχουν στη Νεβάδα, όπου η Δημοκρατική γερουσιαστής Catherine Cortez Masto πλησιάζει τον Ρεπουμπλικανό Adam Laxalt, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της πολιτείας - ο οποίος χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές του 2020 «στημένες» και κατέθεσε αγωγές για λογαριασμό του Τραμπ προσπαθώντας να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν το 2020.

Η κούρσα για τη Γερουσία της Νεβάδα είναι αδιέξοδη εδώ και μήνες, αλλά θα μπορούσε τελικά να καθορίσει την ισορροπία δυνάμεων στην άνω βουλή. Οι Δημοκρατικοί υπερασπίζονται επίσης μια έδρα στη Τζόρτζια, όπου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ραφαέλ Γουόρνοκ και ο Ρεπουμπλικανός Χέρσελ Γουόκερ οδηγούνται σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, προβλέπει το CNN.

Θρίλερ και για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο έλεγχος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή. Αλλά είναι σαφές ότι ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία, αυτή θα είναι με πολύ πιο μικρή διαφορά από ό,τι ήλπιζαν οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα έχει ήδη προκαλέσει αλληλοκατηγορίες και αμφισβήτηση των Ρεπουμπλικανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος ήλπιζε ότι θα έβγαινε από αυτές τις αναμετρήσεις με σαφή εντολή να γίνει ο επόμενος ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η σειρά των νικών των Δημοκρατικών το βράδυ της Παρασκευής σηματοδότησε μια εκπληκτική αντιστροφή της τύχης για ένα κόμμα που φαινόταν να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Υποψήφιοι όπως η Κέλι και η Κορτέζ Μάστο υπέφεραν από τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα -με τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της βενζίνης να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των οικογενειών σε όλη τη χώρα- και αντιμετώπιζαν ιστορικές τάσεις που τείνουν να οδηγούν σε μεγάλες απώλειες στον πρώτο ενδιάμεσο κύκλο ενός νέου προέδρου.

Αλλά αυτός ήταν ένας πολύπλοκος κύκλος με πολλά διαφορετικά ρεύματα που επηρέασαν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο για την ανατροπή των δικαιωμάτων στην άμβλωση, η οποία εξόργισε πολλούς ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι περιορίστηκαν επίσης από την απόφαση του Τραμπ να ενισχύσει τους ακροδεξιούς υποψηφίους που ήταν πιστοί σε αυτόν, αλλά συχνά πολύ ακραίοι για να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που αποφασίζουν για τις εκλογές. Στο τέλος, πολλοί ανεξάρτητοι ψηφοφόροι και μετριοπαθείς φαίνεται ότι απέρριψαν τους υποψηφίους που θεωρούσαν υπερβολικά ακραίους ή πολύ στενά ευθυγραμμισμένους με τον Τραμπ - και οι Δημοκρατικοί προσήλθαν μαζικά για να προστατεύσουν τους κατεστημένους υποψηφίους τους.

Η ήττα του Μάστερς στην Αριζόνα ήρθε αφού εξέχοντες Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσαν στην πολιτεία τις τελευταίες ημέρες των εκλογών, προειδοποιώντας ότι η ίδια η μοίρα της δημοκρατίας του έθνους βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο. Οι ψηφοφόροι στην Πολιτεία Γκραν Κάνιον απέρριψαν επίσης την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικάνου πολιτειακού βουλευτή Μαρκ Φίντσεμ, ενός σφοδρού αρνητή των εκλογών που υποστηρίζεται από τον Τραμπ, για να γίνει ο κορυφαίος αξιωματούχος εκλογών της Αριζόνα. Αντ' αυτού, θα εκλέξουν τον Δημοκρατικό Άντριαν Φόντες ως τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών της Αριζόνα, προέβλεψε το CNN το βράδυ της Παρασκευής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αριζόναειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΗΠΑ