Κόσμος|13.11.2022 20:53

Μετά τη χαρά, η αγωνία στη Χερσώνα: Γιατί επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

Newsroom

Μετά από σκηνές χαράς στην απελευθερωμένη από τους Ρώσους Χερσώνα, οι ουκρανικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και περιόρισαν τις μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης, καθώς η κατάσταση ασφαλείας παραμένει τεταμένη.

Υπάρχουν φόβοι ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που τώρα έχουν οχυρωθεί στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου, μπορεί να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς. Οι αξιωματούχοι της Χερσώνας απαγόρευσαν τη χρήση των μέσων μεταφοράς του ποταμού από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου.

Οι ντόπιοι που έφυγαν έχουν προειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν μέχρι να ελεγχθούν τα σπίτια τους για νάρκες ή παγίδες.

Ρωσικά εκρηκτικά γεμίζουν την περιοχή

«Ο εχθρός ναρκοθέτησε όλα τα κρίσιμα αντικείμενα υποδομής», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χερσώνας Yaroslav Yanushevych. Είπε στους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και να μείνουν μακριά από το κέντρο της πόλης τη Δευτέρα, επειδή ο στρατός θα αποναρκοθετήσει εκεί.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 17:00 έως τις 08:00 (15:00 έως 06:00 ώρα Ελλάδας). Οι αξιωματούχοι έχουν επιστρέψει για να διοικήσουν τη διοίκηση της Χερσώνας μετά την υποχώρηση περίπου 30.000 ρωσικών στρατευμάτων κατοχής.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να έχουν παραμείνει πίσω μεταμφιεσμένοι, ενώ οι συνεργάτες που βοήθησαν τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της κατοχής είναι πλέον δυνατόν να διωχθούν ποινικά.

Σε μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης απειλής, μια ομοβροντία πυρών πυροβολικού έπληξε την περιοχή του αεροδρομίου της Χερσώνας την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν όλες τις κρίσιμες υποδομές στη Χερσώνα, στερώντας από την πόλη τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και τις επικοινωνίες. Σταδιακά φτάνουν βασικές προμήθειες στη Χερσώνα, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο κυβερνήτης Yanushevych ανακοίνωσε τη διανομή καυσόξυλων στους κατοίκους της Χερσώνας και των γύρω περιοχών, δίνοντάς τους οδηγίες να τα ζητήσουν με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Το δημοτικό συμβούλιο σχεδιάζει επίσης να μοιράσει 6.000 μικρές σόμπες στους κατοίκους της περιοχής.

«Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Yuriy Sobolevskiy, ανώτερος υπάλληλος του δημοτικού συμβουλίου.

Η απελευθέρωση της Χερσώνας την Παρασκευή σημαδεύτηκε από πλήθη Ουκρανών που κυμάτιζαν σημαίες και υποδέχονταν τους στρατιώτες του Κιέβου με αγκαλιές και φιλιά. Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν και το Σάββατο.

Οι Ουκρανοί τη βλέπουν ως μεγάλη εθνική νίκη και ταπείνωση για το Κρεμλίνο, εφάμιλλη της ρωσικής αποχώρησης από τα προάστια του Κιέβου τον Μάρτιο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπήρξαν εκτεταμένες λεηλασίες από τον ρωσικό στρατό. Το επίπεδο των κλοπών έχει προκαλέσει τον χλευασμό των Ουκρανών από τότε που ήρθε στην επιφάνεια ένα βίντεο κλιπ που δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη να πιάνει ένα ρακούν από την ουρά του και να το πετάει σε ένα κλουβί μέσα σε ένα κλουβί - σύμφωνα με πληροφορίες στο ζωολογικό κήπο της Χερσώνας.

Πάνω από 400 εγκλήματα πολέμου στη Χερσώνα, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του, ότι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου και βρήκαν πτώματα στρατιωτικών και αμάχων σε περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική κατοχή.

«Ερευνητές έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερα από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Βρέθηκαν πτώματα αμάχων και στρατιωτικών», είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία που μεταδόθηκε σήμερα το βράδυ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρααποχώρηση