Κόσμος|14.11.2022 18:59

«Δηλητήριο για την υγεία, τον ωκεανό, τον πληθυσμό» - Ο «Plastic Man» της Σενεγάλης προσπαθεί να αποτρέψει την οικολογική καταστροφή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τα πλαστικά σκουπίδια, σe παραλία της Σενεγάλης είναι τόσα, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της άμμου, όσο ο Plastic Man κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τη ρύπανση από πλαστικά, έχοντας φορέσει ο ίδιος πολλές από τις σακούλες, τα ποτήρια μιας χρήσης και άλλα απόβλητα που, σύντομα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των ατελείωτων σωρών σκουπιδιών.

Ο Modou Fall, o «άνθρωπος των πλαστικών», φοράει τη στολή του (όπως ο ίδιος τονίζει «δεν είναι κοστούμι») ενώ μιλάει σε όποιον βρει μπροστά του, για τα προβλήματα από τη μόλυνση των πλαστικών. Καθώς περπατάει, κλωστές και κομμάτια πλαστικού κρέμονται από τα χέρια και τα πόδια του, θροΐζοντας στον άνεμο, ενώ κάποια σέρνονται στο έδαφος. Στο στήθος του, που προεξέχει από τα πλαστικά, υπάρχει μία πινακίδα που γράφει στα γαλλικά: «Όχι στις πλαστικές σακούλες». Ο 49χρονος ακτιβιστής, πρώην στρατιωτικός και πατέρας τριών παιδιών, αναφέρει στο Associated Press ότι η ρύπανση από τα πλαστικά έχει πάρει, πλέον, διαστάσεις οικολογικής καταστροφής. «Είναι δηλητήριο για την υγεία, τον ωκεανό, τον πληθυσμό», αναφέρει.

Ο Fall διασχίζει την παραλία Γιαράχ στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της χώρας. Θα μπορούσε, όμως, να είναι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο: το μήνυμά του έχει φροντίσει να σταλεί σε εθνικό επίπεδο, επισκεπτόμενος, εδώ και χρόνια, πόλεις σε όλη τη δυτικοαφρικανική χώρα. Ξεκίνησε την αποστολή του ως Πλαστικός Άνθρωπος το 2011, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ίδρυσε την οργάνωση Clean Senegal η οποία, μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών, συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική»

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας για να προσαρμοστούμε καλύτερα σε αυτήν», λέει στα παιδιά που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του. Όπως εξηγεί, πολλοί τον βλέπουν ως γραφικό τρελό – αυτοί, ωστόσο, δεν γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος της μόλυνσης από τα πλαστικά και, όσες φορές του δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσει, μπορεί να αλλάξουν τις απόψεις τους.

Το 2020, η Σενεγάλη ψήφισε νόμο που απαγόρευσε ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Αν, όμως, τα βουνά πλαστικών στην παραλία αποτελούν ένδειξη, μάλλον οι Αρχές δυσκολεύονται με την επιβολή του νόμου. Και η χώρα δεν είναι μόνη της σε αυτό. Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει τρομακτικές ποσότητες πλαστικών, τα οποία, πολλές φορές, καταλήγουν να φράζουν τις υδάτινες οδούς, να βλάπτουν ζώα της ξηράς και της θάλασσας που μπορεί να τα καταπιούν και να δημιουργούν μυριάδες οπτικά φαινόμενα. Η ρύπανση προστίθεται σε όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που αποτελούν κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι αποτέλεσμα της παραγωγής πλαστικών.

Σενεγάλημόλυνσηπλαστικάειδήσεις τώραπεριβάλλον