Κόσμος|16.11.2022 07:33

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον πύραυλο στην Πολωνία: «Ήταν Ουκρανικός», λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε η πληροφορία ότι δύο ρωσικές ρουκέτες χτύπησαν πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία  με 2 νεκρούς.

Ουκρανικός ο πύραυλος, λένε οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, Τετάρτη την ώρα που η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή αποδίδοντας το χτύπημα σε προβοκάτσια, ενώ αποστάσεις από το σενάριο ότι οι πύραυλοι προέρχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, πήρε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Λίγη ώρα αργότερα, ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν  ότι ο πύραυλος προερχόταν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε πως οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». 

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ ζήτησε η Πολωνία

Την ίδια στιγμή, σήμερα, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σημείωσε πως η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία. Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε. Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας.

Ζελένσκι για Πολωνία: Ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας

Για ρωσική πυραυλική επίθεση «κατά της συλλογικής ασφάλειας» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις αναφορές για χτύπημα ρωσικών πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

«Η τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία. Να εκτοξεύσει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δύο ρωσικές ρουκέτες έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δυο νεκροί.

«Απίστευτα ανησυχητικές» οι αναφορές από την Πολωνία λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία»

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαπύραυλος