Κόσμος|16.11.2022 08:10

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Μην τα βάζετε μαζί μας – Να ξέρετε τα όριά σας με την Τουρκία

Newsroom

Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G20.

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν σε επιθετικό τόνο σημείωσε: «Πάντα λέω ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Στην Ελλάδα 2-3 ονόματα υπάρχουν που δεν κάθονται ήσυχα, κάνουν συνεχώς τέτοιες δηλώσεις, λένε συνεχώς τέτοια λόγια, δεν ξέρουν τα όριά τους».

«Σε αυτό το σημείο λέμε γείτονα “κοίτα μην τα βάζεις μαζί μας”. Εξόπλιζε αυτά τα νησιά όσο θέλεις, τίποτα από αυτά δεν θα σε ωφελήσει. Να ξέρεις τα όριά σου με την Τουρκία. Υπάρχει η Τουρκία εδώ για αυτό θα πρέπει να μάθεις καλά τον τόπο σου, την πατρίδα σου, αν έχεις ήδη διαβάσει το παρελθόν σου, αν έχεις ήδη διαβάσει την ιστορία διεξοδικά, θα το δεις εκεί πολύ καλά. Όσα αεροπλάνα και όπλα έρθουν, δεν θα ωφελήσουν».

Ο Ερντογάν πιστεύει τη Ρωσία για τον πύραυλο στην Πολωνία

Παράλληλα, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «σέβεται τις εξηγήσεις της Ρωσίας» μετά την πτώση πυραύλου σε χωριό της Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

«Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για ένα ρωσικό πύραυλο θα ήταν μια πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προκλήσεις δεν βοηθούν», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι ρωσικής κατασκευής δείχνουν ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η κατάσταση πρέπει να ερευνηθεί και ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν επιστρέψει στην Τουρκία.

Για τη συμφωνία με τα σιτηρά

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος» ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα παραταθεί μετά τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειας προκειμένου να παραταθεί για ένα έτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 11 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Ωστόσο, η συμφωνία λήγει το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες, Τρίτη, απευθυνόμενος στη G20, την «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρατουρκικές προκλήσεις