Κόσμος|17.11.2022 13:06

Ερντογάν για F-16: Έδειξε εξαιρετική ευαισθησία για το θέμα ο Μπάιντεν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της G-20. Ο Ερντογάν ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, Μακρόν και Μελόνι, έκανε σημαντικές δηλώσεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ και επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι περπατά χέρι χέρι με τους τρομοκράτες. Ο Ερντογάν απάντησε για τις σχέσεις με Αίγυπτο και Άσαντ και ποιες είναι οι προθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τι είπε ο Μπάιντεν για τα F-16;

«Είπε ότι η δουλειά είναι απόλυτα στο χέρι του, έδειξε εξαιρετική ευαισθησία στο θέμα των F-16. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας σε αυτό το θέμα. Παρακολουθούν στενά αυτή τη διαδικασία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ελπίζω πρώτα ο Αλλάχ να επιλύσουμε σύντομα το ζήτημα των F-16», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είπα στον Μακρόν να μη με προκαλεί…»

Όσον αφορά τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος του συνέστησε να μην τον «προκαλεί». «Απλώς του είπα: ‘Εμανουέλ, με προκαλείς σε κάποια σημεία, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Εσύ είπες ‘οι κυρίες τα πάνε καλά, αλλά εμείς δεν τα πηγαίνουμε καλά’. Εκείνος τότε είπε, ‘Όχι, όχι, τα πάμε καλά, είχαμε πολύ καλές συνομιλίες εδώ σήμερα. Ας συνεχίσει έτσι’. Κι εγώ του είπα, ‘Ας μην επιτρέψουμε να μπει ανάμεσά μας κανένα πρόβλημα’. Αλλά ξέρετε, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τη Γαλλία μας είναι το ζήτημα SAMP-T»

«Είχα μία καλή συνάντηση για αμυντικά θέματα, Λιβύη, μετανάστευση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό»

«Στη συνάντηση που είχαμε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, είπε, ‘υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα. Ήταν η πρώτη μας συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και είχαμε μια πολύ σοβαρή και αποφασιστική συνάντηση. Ειδικά, για την αμυντική βιομηχανία η συνάντηση ήταν καλή. Όπως κι η κουβέντα μας για την ενέργεια ήταν καλή. Είχαμε επίσης και μια καλή συζήτηση για τη Λιβύη. Είχαμε μια καλή κουβέντα για τη μετανάστευση. Της είπαμε, ‘σας περιμένουμε να έρθετε στην Τουρκία σύντομα για όλα αυτά τα θέματα’ και το σημείωσε».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16