Κόσμος|17.11.2022 14:56

Ερντογάν: «Μετά τις εκλογές επανεκτίμηση των σχέσεων με Συρία και Αίγυπτο - Τρομοκράτες και αντιπολίτευση δρουν μαζί»

Μαρία Ζαχαράκη

«Μετά τις εκλογές θα επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας με χώρες που υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο και τη Συρία.

«Δεν υπάρχουν αιώνιες μνησικακίες, θυμός ή αγανάκτηση στην πολιτική. Όταν έρθει η ώρα, κάθεσαι, αξιολογείς και κάνεις μια επανεκτίμηση. Αυτή τη στιγμή, ως Τουρκία, μπορούμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις με χώρες, με τις οποίες αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε αυτά τα θέματα. Ειδικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μπορούμε να το κάνουμε ξανά από την αρχή. Και κατά συνέπεια, ελπίζω να συνεχίσουμε το δρόμο μας».

Η αντιπολίτευση βαδίζει χέρι - χέρι με τους τρομοκράτες

Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και την τουρκική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «έχουμε ήδη συνηθίσει η αντιπολίτευση να μην νιώθει τον πόνο για γεγονότα όπως οι επιθετικές ενέργειες της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η αντιπολίτευση είναι μια αντιπολίτευση που βαδίζει χέρι-χέρι με τρομοκράτες από την Άγκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Δεν μας ξενίζει αυτή η αντιπολίτευση. Δεν μας ξενίζει η στάση τους. Δεν ενεργούν ήδη μαζί με τα παρακλάδια του PKK στο κοινοβούλιο; Μαζί δρουν. Εξάλλου, αυτοί οι άνθρωποι δεν επιδίδονται ήδη σε τρομοκρατική ρητορική; Εκφράζουν», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί μάλιστα τη Μεράλ Ακσενέρ, είπε ότι «προκαλεί σκέψεις το γεγονός ότι το Καλό Κόμμα (Iyi Party) συμβαδίζει με αυτούς.

«Γιατί βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι ή στην ίδια θέση με αυτούς; Αυτό φυσικά προκαλεί σκέψεις. Ειδικά τέτοια εποχή. Ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσουν τη θέση τους για να φύγουν από αυτό το τραπέζι των 6 και να κρατήσουν εθνική στάση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «δηλώσεις όπως ‘αυτή η επίθεση συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές’ εντάσσεται επίσης στο σενάριο τρόμου που προσπαθεί να διαδώσει η τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά η προνοητικότητα του έθνους μου και του πολίτη μου είναι πολύ υψηλή. Δεν μπαίνει ποτέ σε αυτά τα παιχνίδια».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό επίσης ότι «αυτή τη στιγμή, 5 από τους πολίτες μας εξακολουθούν να βρίσκονται στην εντατική. Ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε στους 25, οι υπόλοιποι πήραν εξιτήριο».

Είμαστε σε καλή θέση σχετικά με την ενέργεια

«Μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλή θέση ενεργειακά τώρα. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν. Ειδικά μόλις τελειώσει το Akkuyu σε 2-3 χρόνια, θα έχουμε αποκτήσει μια πολύ σοβαρή δυναμικότητα από εκεί. Στη συνέχεια συζήτησα και με τον κ. Πούτιν για τη Σινώπη. Ελπίζω να φτιάξουμε τέσσερις τουρμπίνες εκεί και να πάρουμε όσο το Akkuyu -ίσως και παραπάνω- από εκεί. Μόλις τα αποκτήσουμε, η Τουρκία δεν θα έχει πλέον πρόβλημα με την ενέργεια. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Και μπορούμε εύκολα να αρχίσουμε να εξάγουμε ενέργεια. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν χώρες που λένε, ‘μπορούμε να σας υποστηρίξουμε και σε επίπεδο ενέργειας’. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας ως προς αυτό. Δεν θα αναφέρω ονόματα, θα πάμε να το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε, αφού πάρουμε μια απόφαση».

Θα κάνουν χρήση η Ρωσία και οι ΗΠΑ πυρηνικών όπλων;

Στο ερώτημα αν Ρωσία και ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν χρήση πυρηνικών, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε αρνητικά. «Επιτρέψτε μου να πω ότι οι πληροφορίες που έλαβα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών μου σχετικά με το εάν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφύγουν στα πυρηνικά όπλα, είναι ότι καμία πλευρά δεν θα έχουν προβεί σε καμία τέτοια απόπειρα. Φυσικά, θέλουμε να τους κρατάμε σε στενή επαφή και να τους κάνουμε να συναντώνται πιο συχνά. Θεός φυλάξοι, αυτό μην οδηγήσει σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Ας μην δώσουμε την ευκαιρία», ευχήθηκε.

Θα βγάζατε φωτογραφία μαζί τους;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να απαντήσει επίσης αν θα έβγαζε φωτογραφία μαζί με τους αντιπάλους του, ηγέτες της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που επισκεφτούν το εργοστάσιο κατασκευής του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου TOGG, όπως έχουν εκφράσει επιθυμία.

«Είπαν ότι θέλουν να έρθουν. Ελάτε, είπαμε. Το ίδιο ζήτησε κι η κυρία Μεράλ. Ας έρθει. Αφήστε τους να το δουν. Αφήστε τους να δουν πώς κατασκευάζονται όλα αυτά τα ρομποτικά συστήματα, οι μηχανές και τα οχήματα από κάτω προς τα πάνω, από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα το χαρούμε. Ας έρθουν».

Τουρκίατρομοκρατίαειδήσεις τώραΑίγυπτοςΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν