Κόσμος|18.11.2022 12:50

Μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: «Επιθυμούμε να συνεχιστούν οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα» διαμηνύει ο Μένφι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα που διαδραματίστηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο Μένφι διαμηνύει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι το προεδρικό συμβούλιο επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις αυτές στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνών κανόνων.

Ολόκληρη η δήλωση του Μένφι

«Το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις και επιδιώκει να τις ενισχύσει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνών κανόνων που διέπουν τη διπλωματική εργασία για να αποφευχθεί οτιδήποτε εμποδίζει και διαταράσσει την ειρήνη αυτών των σχέσεων, και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες κακής κατανόησης και αποφυγής τυχόν διπλωματικών επεισοδίων και απορρίπτοντας τυχόν κλιμακωτικά βήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκρινιστούν οι λόγοι της ματαίωσης της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Υπουργό Εξωτερικών»

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την «παγίδα» στον Νίκο Δένδια που προκάλεσε κρίση με τη Λιβύη - Τι σηματοδοτεί το επεισόδιο

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο καταγράφεται πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και όσα εκτυλίχθηκαν στη Λιβύη κατά το προγραμματισμένο ταξίδι του. Το ταξίδι του υπουργού είχε σχεδιαστεί με επίκεντρο τη Βεγγάζη, εκεί όπου θα συναντούσε τον στρατηγό Χαφτάρ και τον πρόεδρο της βουλής Ακίλα Σαλεχ. Ωστόσο ο πρόεδρος της βουλής Μοχάμεντ Μένφι του ζήτησε να σταματήσει στην Τρίπολη για να μιλήσουν οι δυο τους, καθώς άλλωστε τους συνδέει γνωριμία πολλών ετών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στις 7.30 το πρωί. Εκεί όμως τον περίμενε η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία εκπροσωπεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η θητεία της οποίας έχει λήξει, και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή που υπέγραψε με την Τουρκία. Μόλις ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι η κ. Μανγκούς τον περίμενε στο αεροδρόμιο για να τον συναντήσει ζήτησε να αναχωρήσει με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Δένδια

Στην πρώτη του αντίδραση προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Τρίπολη της Λιβύης.

«Ναι σε συνομιλίες με Λιβύη, αλλά με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές»

Ο κ. Δένδιας, σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει συνομιλίες με τη χώρα, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης». «Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές»

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝίκος ΔένδιαςεπεισόδιοΕλλάδαΛιβύη