Κόσμος|24.11.2022 15:51

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία των ΗΠΑ για επίθεση με χημικά όπλα από τη Ρωσία – Τι αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Newsroom

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως, αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να χάνουν έδαφος, ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα προτού επιτεθεί με πυρηνικά στο ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρινίζει το Politico, δεν έχουν στη διάθεση τους πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι επίκειται μια τέτοια επίθεση, με πολλούς αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, να εκτιμούν πως οι μάχες θα κολλήσουν τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως, αν οι ρωσικές δυνάμεις υποστούν νέες απώλειες, η Μόσχα θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων, όπως εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μια τέτοια επίθεση θα περιλάμβανε ουσίες, που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις δυτικές χώρες να την αποδώσουν στη Μόσχα.

Ένας αξιωματούχος σημείωσε πως η Ρωσία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει φαρμακευτικούς παράγοντες - γνωστούς ως PBA.

Η χώρα είναι γνωστό  ότι χρησιμοποιεί το Novichok, που επηρεάζει ένα με δύο άτομα, ωστόσο υπάρχουν χημικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μαζικές επιθέσεις. Τα χημικά αυτά, για παράδειγμα, μπορούν να μετατραπούν σε αεροζόλ.

Λόγω των ανησυχιών αυτών οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στους συμμάχους τους να κινητοποιήσουν πόρους και να επενδύσουν στην κατασκευή συστημάτων ανίχνευσης χημικών ουσιών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΗΠΑειδήσεις τώραΡωσίαχημικά όπλα