Κόσμος|25.11.2022 13:21

Ζελένσκα: Θα αντέξουμε, οι διακοπές ρεύματος δεν είναι το χειρότερο που μας έχει συμβεί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα παραχώρησε συνέντευξη στο BBC μιλώντας για την σημερινή δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διακοπές ρεύματος και χωρίς θέρμανση ενώ ο χιονιάς έχει ξεκινήσει.

Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία θα αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα παρά το κρύο και τα μπλακ άουτ που προκαλούνται από τους ρωσικούς πυραύλους και θα συνεχίσει να πολεμά αυτό που περιγράφει ως «πόλεμο μεταξύ κοσμοθεωριών». Γιατί «χωρίς νίκη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη», τονίζει. 

«Θα αντέξουμε. Είχαμε τόσες προκλήσεις, είδαμε τόσο πολλά θύματα, τόση καταστροφή που οι διακοπές ρεύματος δεν είναι το χειρότερο που μας έχει συμβεί» λέει η κυρία Ζελένσκα, η οποία επικαλείται μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε πως το 90% των Ουκρανών δήλωσαν διατεθειμένοι να ζήσουν για 2-3 χρόνια με διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος για να έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και κρύος για την Ουκρανία και η πρώτη κυρία το γνωρίζει.

«Ξέρετε, είναι εύκολο να τρέξεις έναν μαραθώνιο όταν ξέρεις πόσα είναι τα χιλιόμετρα», λέει.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι Ουκρανοί δεν γνωρίζουν την απόσταση που πρέπει να διανύσουν. «Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολη», σημειώνει. «Αλλά υπάρχουν κάποια νέα συναισθήματα που μας βοηθούν να αντέξουμε».

Όλοι οι Ουκρανοί θα γίνουν πιο δυνατοί εξαιτίας αυτού του πολέμου, προβλέπει η ίδια.

Όπως εξομολογείται «ζω χωριστά με τα παιδιά μου και ο σύζυγός μου ζει στη δουλειά. Πάνω απ' όλα, μας λείπουν τα απλά πράγματα - να καθόμαστε, χωρίς να κοιτάμε την ώρα, όσο θέλουμε μαζί».

Ακόμη η σύζυγος του Ζελένσκι μίλησε και για το ταξίδι της στις ΗΠΑ την υποδοχή της από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου παρέθεσε ομιλία.

«Φοβόμουν», παραδέχεται η ίδια. «Αλλά ήξερα πως έχω μια αποστολή... ήταν αδύνατο να χάσω αυτή την ευκαιρία».

Τόνισε, όπως κάνει πάντα, τον βαθύτατο πόνο των παιδιών, καταδικάζοντας αυτό που αποκάλεσε ως «παιχνίδια πείνας» της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να στείλει όπλα.

Μήπως μια πρώτη κυρία, χωρίς επίσημες εξουσίες, είχε ξεπεράσει τα όρια;

«Δεν ήταν πολιτική, ήταν αυτό που είχα να πω», απαντά η ίδια. «Ζήτησα όπλα, όχι για να επιτεθούμε, αλλά για να εμποδίσουμε τα παιδιά μας να σκοτωθούν μέσα στα σπίτια τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαπόλεμοςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσία