Κόσμος|26.11.2022 06:15

Ο Ερντογάν επιστρέφει στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Τι κρύβεται πίσω από την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Μαρία Ζαχαράκη

Πολύ απασχολημένη φαίνεται να είναι η τουρκική ηγεσία προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει αφήσει η συμφωνία Ελλάδας  - Αιγύπτου.

Όπως σημείωσε από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μαζί με το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χανστο πεδίο, το οποίο είναι άγνωστο βέβαια ακόμη που θα πάει, αλλά, με την ανακοίνωση και μόνο ότι θα βγει στη Μεσόγειο, έχει σηκώσει ήδη τα φρύδια της Αθήνας, τα βήματα που κάνει τελευταία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν την επιστροφή του Τούρκου προέδρου στη γειτονιά του. 

Γιατί μπορεί βόρεια να βρήκε ένα Ρώσο φίλο, αλλά οι σύμμαχοι και φίλοι που μπορούν να τον βοηθήσουν και οικονομικά και γεωπολιτικά, στη δύσκολη τωρινή περίοδο που περνάει η χώρα, είναι πάντα οι γείτονες. Μετά τη Λιβύη, που η σχέση εκεί έχει βέβαια ένα στοιχείο υποτέλειας, εδώ κι ένα εξάμηνο, ο Ερντογάν έχει βάλει πλώρη για να τα βρει με όλους. Με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία και -εσχάτως- με την Αίγυπτο. 

Γιατί η Αίγυπτος είναι το σημείο ισορροπίας στη Μεσόγειο και αυτό που φοβάται η Άγκυρα είναι ότι, εάν δεν κάνει κάτι, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα γίνουν τα αφεντικά της ενέργειας που θα πηγαίνει προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και των ελληνικών νησιών.

Η Χουριέτ έγραψε σήμερα, για την Αίγυπτο, ότι έχει χαραχτεί και οδικός χάρτης, για το πώς θα την προσεγγίσει. Πρώτα, και από τη στιγμή που ο Ερντογάν ξεκλείδωσε το γόρδιο δεσμό της επικοινωνίας με τη χειραψία με τον ομόλογό του, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, και, στη συνέχεια, υπογραφή μνημονίου για ΑΟΖ και ενεργειακή συμφωνία. Βέβαια, προκειμένου να τα  πετύχει όλα αυτά η Άγκυρα, υπάρχουν δύο «αγκάθια». 

Τα δύο «αγκάθια» στην προσέγγιση με την Αίγυπτο

Το πρώτο, είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί ο Σίσι για να εμπιστευτεί τον Ερντογάν. Και το δεύτερο, δεν είναι άλλο από τη Λιβύη, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «εμπόδιο» που στέκεται στη μέση. Τα συμφέροντά των δύο χωρών είναι άκρως αντικρουόμενα, ωστόσο, η Άγκυρα ελπίζει και τής είναι  αρκετές έστω και οι φωτογραφίες καθώς, με αυτό τον τρόπο, θεωρεί ότι εξοργίζει την Αθήνα ή ότι θα την βγάλει από την εξίσωση. Μάλιστα, αυτό που λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ότι η Αθήνα ακολουθεί τα διπλωματικά βήματα της Άγκυρας, είναι τόσο οξύμωρο, όταν, ξεκάθαρα πια,  εκείνη που τρέχει να κερδίσει το χαμένο έδαφος εδώ κι ένα εξάμηνο, είναι ξεκάθαρα πια η Τουρκία. 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΑίγυπτος