Κόσμος|28.11.2022 18:00

Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου του Τουρκμενιστάν και υπουργό Εξωτερικών, Ρασίντ Μερεντόφ.

Σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Σύντομα μπορούν να διεξαχθούν ξανά πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υφυπουργών. Μπορεί να διοριστεί πρέσβης τους επόμενους μήνες».

Για τη Συρία ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να τερματιστεί ο εμφύλιος. «Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε την πολιτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διαπραγματεύσεων, και να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο».

Στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το θέμα Σουηδίας - Φινλανδίας

Μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βουκουρέστι κι εκεί θα συζητηθεί το ζήτημα.

«Θα υπάρξουν πολλές διμερείς συναντήσεις. Για παράδειγμα, θα συναντηθούμε με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Cleverly. Θα συναντηθούμε επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αύριο στο Βουκουρέστι σε τριμερή μορφή».

Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Φινλανδία δεν είναι μεγάλα, αλλά η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα. «Έχουμε κυρίως προβλήματα στη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία είναι η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟΤουρκίαΣυρίαΑίγυπτοςειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΣουηδίατουρκικό ΥΠΕΞΦινλανδία