Κόσμος|02.11.2018 21:41

Τα «γυρίζει» ο Τραμπ για τους πυροβολισμούς μετά τις αντιδράσεις

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι παράτυποι μετανάστες που πετάνε πέτρες εναντίον των στρατιωτών θα συλλαμβάνονται αλλά δεν θα τους πυροβολούν.

Ο μεγιστάνας έκανε την παραπάνω δήλωση σε δημοσιογράφους μία ημέρα αφού άφησε να εννοηθεί ότι ο στρατός θα μπορούσε να ανοίξει πυρ εναντίον του καραβανιού των μεταναστών, στην περίπτωση που πετάξουν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Οι δηλώσεις που πυροδότησαν έντονη κριτική 

Καθώς διάφορα «καραβάνια» μεταναστών από την κεντρική Αμερική βρίσκονται το τρέχον διάστημα καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος είχε υπενθυμίσει τις προηγούμενες μέρες ότι ορισμένοι από αυτούς πέταξαν πέτρες, «ύπουλα και βίαια», εναντίον ανδρών των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ περνούσαν τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού.

Αν «πετάξουν πέτρες εναντίον του στρατού μας, ο στρατός μας θα ανταποδώσει», είχε τονίσει ο Τραμπ στις δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. Είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ότι έως και 15.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό.

«Τους είπα (σ.σ. στους στρατιώτες) να θεωρήσουν (τη ρίψη μιας πέτρας) σαν (να δέχονται επίθεση με) ένα τουφέκι. Αν (οι μετανάστες) πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, λέω, θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», επέμεινε.

ΗΠΑμετανάστεςΝτόναλντ Τραμπ