Κόσμος|03.12.2022 23:56

Τουρκικά F- 16 – Εμμένει στο «μπλόκο» ο Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω

Newsroom

Στην πώληση των F – 16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση. Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία «εξοργιστικές και απαράδεκτες».

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δε μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία», σημείωσε στην ΕΡΤ.

Οργή για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Ο Μενέντεζ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Σύρια από τις οποίες, όπως υπογράμμισε, κινδύνευσαν και Aμερικανοί στρατιώτες. «Είναι εξοργιστικό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι, σε αντίθεση με τις μετριοπαθείς τοποθετήσεις της δημοσίως, κάτω από κλειστές πόρτες η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί ασφυχτικές πιέσεις στην Τουρκία. «Μερικές φορές η διπλωματία δε γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογάν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης», είπε και εκτίμησε ότι, η Τουρκία, ακριβώς επειδή γνωρίζει την άποψη της Αμερικής, δε θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΤουρκίαειδήσεις τώραF16Ρόμπερτ Μενέντεζ