Κόσμος|04.12.2022 14:05

Αντιμέτωπη με φονικό «τσουνάμι» κρουσμάτων κορονοϊού: Γιατί η Κίνα πρέπει να φοβάται τη μετάλλαξη Όμικρον

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP

Ο φορητός θάλαμος δοκιμών PCR κρεμόταν στον αέρα πάνω από έναν σκοτεινό δρόμο του Πεκίνου και καταγράφηκε από την κάμερα καθώς απομακρύνθηκε με γερανό στη μέση της νύχτας. Η εικόνα εξαπλώθηκε ταχύτατα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τέλειο σύμβολο του τέλους των δρακόντειων απαγορεύσεων για τον κορονοϊό.

Μπροστά στις πιο εκτεταμένες εθνικές διαμαρτυρίες από την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών της πλατείας Τιενανμέν το 1989, η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τη ναυαρχίδα της πολιτικής για τον κορονοϊό, της λογικής των μηδενικών κρουσμάτων.

Στο Πεκίνο, οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να μπουν σε εμπορικά κέντρα ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς πρόσφατο αρνητικό τεστ. Αλλού, τους επιτρεπόταν η είσοδος σε πάρκα και σούπερ μάρκετ χωρίς ελέγχους ή τους έλεγαν ότι μπορούσαν να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι τους - και όχι σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις - αν είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Για σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές έδιναν μάχη για να κρατήσουν τον κορονοϊό εκτός της χώρας, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο τεχνολογίας, μαζικής κινητοποίησης και καταστολής που είχαν στη διάθεσή τους, αδιαφορώντας για το τραγικό κόστος για τα άτομα και την τρομερή ζημιά στην εθνική οικονομία.

Η Κίνα έγινε ένα έθνος επαγρύπνησης, σε διαρκή επιφυλακή απέναντι στον ιό που χτυπούσε τις ακτές της. Ο Σι Τζινπίνγκ, ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ήταν υπέρμαχος αυτής της προσέγγισης, παρατηρεί ο Guardian.

Τώρα το Πεκίνο αποφάσισε να προχωρήσει. Ο Sun Chunlan, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της μάχης κατά του Covid, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της χώρας «άντεξε τη δοκιμασία» του Covid-19 και ότι η Κίνα βρίσκεται σε μια «νέα κατάσταση».

Μετά από χρόνια που έλεγε στους πολίτες της ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει κανείς ασφαλής από τον κορονοϊό ήταν να τον αποφύγει εντελώς, η στροφή της πολιτικής απαιτούσε ένα νέο μήνυμα. Το Πεκίνο επέλεξε να παρουσιάσει την επικρατούσα μετάλλαξη Όμικρον ως μια λιγότερο θανατηφόρα εκδοχή της αρχικής ασθένειας.

Ο Σι δήλωσε στον επισκέπτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών επειδή η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, η οποία ήταν πιο διαδεδομένη πριν.

Το πρόβλημα, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι, είναι ότι η στάση του Πεκίνου δεν αντικατοπτρίζει τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της Όμικρον και η χώρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για ένα κύμα θανατηφόρων μολύνσεων Covid που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα.

«Η Κίνα πρέπει να βρει μια διέξοδο από αυτό. Οπότε νομίζω ότι είναι αρκετά χρήσιμο γι' αυτήν να μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με κάποιο τρόπο που διευκολύνει το άνοιγμα», δήλωσε η Linda Bauld, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Με την Όμικρον, σίγουρα από τις μελέτες [μέχρι στιγμής], μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή μείωση της σοβαρότητας της νόσου, αλλά όχι τεράστια».

Το στέλεχος Όμικρον, αποδείχθηκε λιγότερο θανατηφόρο καθώς εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Βρετανία, αλλά μέχρι να γίνει κυρίαρχο, περίπου το 95% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κάποια μορφή αντισωμάτων από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις, δήλωσε ο Bauld.

Γιατί η Κίνα πρέπει να φοβάται τη μετάλλαξη Όμικρον

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών εμβολίων, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ηλικιωμένων - μόνο το 40% των ατόμων άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Σχεδόν κανείς δεν έχει φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας ήταν αδύναμο και αποσπασματικό ακόμη και πριν από την πανδημία και έχει υπονομευθεί από τα χρόνια της καταπολέμησης του Covid.

Οι γιατροί και τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν το 2020 καθώς η ασθένεια σάρωσε την πόλη Γουχάν στην αρχή της πανδημίας και οι ζοφερές σκηνές εκείνων των πρώτων ημερών θα μπορούσαν να επαναληφθούν αν ο ιός ξεχυθεί σε έναν απροστάτευτο πληθυσμό.

Ένα ανοιξιάτικο ξέσπασμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαθέτει ένα πολύ ισχυρότερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, προσφέρει μια ζοφερή πρόβλεψη για το τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Κίνα εάν χειριστεί λάθος το άνοιγμα.

«Υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ, παρά το σχετικά μικρό ξέσπασμα», δήλωσε ο Martin Hibberd, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμιοκρον είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, είδαμε στο Χονγκ Κονγκ πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι η μετάλλαξη Όμικρον όταν δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης έκθεσης [λοιμώξεων] και περιορισμένοι εμβολιασμοί στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι».

Στον σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστο ηλικιωμένο πληθυσμό, τα ποσοστά θανάτου ήταν παρόμοια με εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, δήλωσε ο Julian Tang, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο British Medical Journal τον Μάρτιο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού που απευθύνεται σε ηλικιωμένους πολίτες, αλλά η Κίνα χρησιμοποιεί μόνο εγχώρια αναπτυγμένα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν λιγότερο αποτελεσματικά από το Covid από ό,τι οι δυτικές εναλλακτικές λύσεις.

Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εισάγει εμβόλια ξένης κατασκευής. Αντ' αυτού πιέζει για πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ τα εγχώρια εργαστήρια προσπαθούν να ταιριάξουν με τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζουν η Pfizer και η Moderna - αλλά δεν είχε επιτυχία με καμία από τις δύο προσπάθειες.

Ο επικεφαλής εμβολίων του Τζο Μπάιντεν, Ashish Jha, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο χρειάζεται "ποιοτικότερες" επιλογές εμβολίων για τη διαχείριση του ιού. Χωρίς αυτές, η Κίνα κινδυνεύει να διολισθήσει προς τους κύκλους επικίνδυνων κρουσμάτων και αυστηρών ελέγχων που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες το 2020 και το 2021.

«Έχουμε δει αμέτρητες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όταν η κοινωνική αντίσταση οδηγεί τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα πριν υπάρξει σημαντική ανοσία στον πληθυσμό. Το αποτέλεσμα ήταν συχνά μια μη βιώσιμη αύξηση των λοιμώξεων που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας και στη συνέχεια απαιτεί μια μεγαλύτερη, σκληρότερη περίοδο περιορισμών», δήλωσε ο Τόμας Χέιλ, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής στη Σχολή Κυβερνήσεων Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα χειριστεί τον ανώμαλο δρόμο εξόδου από την απομόνωση θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδεχομένως να διακυβεύονται οι τύχες μιας παγκόσμιας οικονομίας που έχει ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια από σοκ, όπως η πανδημία και η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. για πρώτη φορά σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τους γείτονές της, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ρόλος της ως παγκόσμιο εργοστάσιο σημαίνει ότι περισσότερα λουκέτα θα προκαλούσαν διαταραχές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε ζωτικής σημασίας προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία. Η χαλάρωση των περιορισμών από την Κίνα χαιρετίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ο γενικός διευθυντής του, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους ανάπτυξης νέων παραλλαγών σε κάθε μεγάλο πληθυσμό που δεν προστατεύεται από τον εμβολιασμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚίναΚορονοϊόςκρούσματαμέτρα κορονοϊόςειδήσεις τώρα