Κόσμος|04.12.2022 22:17

Η παράδοξη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ: Οι αντίθετοι σύμμαχοι

Μαρία Ζαχαράκη

Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, οι οποίες διαφοροποιούνται σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως το PKK/PYD, τη FETO και τους πυραύλους S-400, έχουν αρχίσει και εμφανίζουν σημάδια μιας «παράδοξης συμμαχίας» και όχι μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως επιμένουν να την παρουσιάζουν οι αξιωματούχοι των δύο χωρών, προδίδοντας περισσότερο βέβαια μια αίσθηση φόβου μήπως και σπάσει.

Οι ΗΠΑ είναι πολύ μπερδεμένες με την Τουρκία κι αυτό το αντιλαμβάνεται η Άγκυρα, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιτακτική ανάγκη των ΗΠΑ να διευρύνουν το μέτωπο κατά της Ρωσίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο ακόμη χωρών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η γεωστρατηγική σημασία

Από τη μια πλευρά, βλέπει να υπάρχει μια πλευρά στις ΗΠΑ, που θέλει να υποβιβάσει την Τουρκία σε κράτος- παρία και να την καταστήσει ευάλωτη σε μελλοντικές παρεμβάσεις και από την άλλη, μια Αμερική που δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία, γιατί γνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της.

Αυτό που διαβάζει όμως η Άγκυρα είναι ότι εν τέλει και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ύπαρξη ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή ως επιβεβλημένο, γεγονός που τη φοβίζει και δεν της αφήνει περιθώρια να δώσει το παραπάνω στη ‘σχέση’.

Παρόλο που έννοιες όπως «φιλία και συμμαχία» γίνονται δεκτές ως ένδειξη ‘διακρατικής συγγένειας’ στη διεθνή σκηνή, η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζει να αυξάνεται. «Η αποτυχία των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων των δύο κρατών, ενώ η κρίση των S-400 που ξέσπασε τα τελευταία 3 χρόνια μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έκανε τις διμερείς σχέσεις να γίνουν ακόμη πιο τεταμένες», σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, Τουνάι Σεντάλ.

Ο άξονας, ωστόσο, γύρω από τον οποίο κινούνται και προσδιορίζονται οι σχέσεις αυτήν την περίοδο τουλάχιστον, ονομάζεται F-16. Είναι το χαρτί με το οποίο φαίνεται να κρατά η Ουάσιγκτον την Άγκυρα στο δυτικό άρμα και αντίστοιχα η Τουρκία τις ΗΠΑ για να διατηρεί τη θέση της μέσα στο άρμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΗΠΑ