Κόσμος|05.12.2022 06:00

Τουρκία: «Κόλαφος» οι δημοσκοπήσεις Νοεμβρίου για τον Ερντογάν – Πέφτουν τα ποσοστά αποδοχής του έργου του

Μαρία Ζαχαράκη

Με το βλέμμα στις εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει σε όλα και, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση στην Τουρκία, φαίνεται ότι χάνει έδαφος.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, στη γειτονική χώρα έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται οι δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες και δείχνουν, όλο και περισσότερο, να μειώνεται το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο.  Η τελευταία δημοσκόπηση από την ΜΕΤROPOLL, που θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες, δείχνει ότι, ενώ τον Οκτώβριο το 47.1% των Τούρκων ενέκριναν το έργο και την πολιτική Ερντογάν, το ποσοστό αυτό τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 45,1%. Δηλαδή, η αποδοχή της πολιτικής του, μειώθηκε κατά  2,5 μονάδες. Και, μάλιστα, με το 50,6% να την αποδοκιμάζει. 

Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα ανοίγματα που έχει κάνει ο Ερντογάν, και την αλλαγή ατζέντας που έχει επιτύχει, από την οικονομία να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής, αυτό δεν εξαργυρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, ο κόσμος δε φαίνεται να εκτιμά τα όσα πετυχαίνει στο εξωτερικό ο Ερντογάν - ούτε την επιτυχία με τη συμφωνία των σιτηρών που έγινε μέσα στον Νοέμβριο, ούτε τη στροφή εξομάλυνσης με χώρες της περιοχής, με πιο πρόσφατη της Αιγύπτου. Οι πολίτες δε φαίνονται να πείθονται τελικά από τον συνεχή «βομβαρδισμό» περί μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. Όλα αυτά δεν αφορούν τελικά το μέσο Τούρκο πολίτη, που θέλει παροχές και οικονομικές ανάσες.

Οι πολίτες έχουν επίσης κουραστεί να ακούν συνεχώς τα ίδια πράγματα από τον Τούρκο ηγέτη, του οποίου οι ομιλίες, αν προσέξει κανείς, είναι σχεδόν καρμπόν η μία με την άλλη.

Στάσιμα τα ποσοστά και της αντιπολίτευσης

Από την άλλη, βέβαια, και η αντιπολίτευση φαίνεται  να έχει κάνει μεγάλη «κοιλιά» και να αδυνατεί να καρπωθεί αυτή την απώλεια της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν παρουσιάζει κάτι απτό, ενώ οι οικονομικές της υποσχέσεις περιορίζονται στο να κατηγορούν μόνο την οικονομική πολιτική Ερντογάν, καθώς και σε γενικότητες της λογικής «εμείς όλα θα τα αλλάξουμε». Ακόμα, δεν υπάρχει υποψήφιος να βγει μπροστά ως ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν, γεγονός που, τελικά στοιχίζει σε πόντους στην αντιπολίτευση.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδημοσκοπήσειςειδήσεις τώραΤουρκία